Jenneke Ratsma helpt al bijna twintig jaar als vrijwilliger bij de triatlon in Huizen.
Jenneke Ratsma helpt al bijna twintig jaar als vrijwilliger bij de triatlon in Huizen. Foto: Bob Awick

'Jij zorgt ervoor dat de atleten een goede dag hebben'

door Floris Hulleman

HUIZEN - Jenneke Ratsma is al bijna 20 jaar betrokken als vrijwilliger bij de triatlon in Huizen. Ook dit jaar zal ze weer van de partij zijn. "Na afloop krijg je altijd complimenten."

Al sinds 1998 is Jenneke Ratsma betrokken bij de organisatie van de triatlon in Huizen. "Via de zwemvereniging ben ik benaderd om mee te helpen. Ik hielp bij het vergaren van vrijwilligers", vertelt Ratsma. Vaak moet ze mensen persoonlijk benaderen. "Ik had mijn netwerkjes, maar in de meeste gevallen vroeg je mondeling of mensen wilden helpen. Vaak als mensen dan zelf niet wilden of konden, vroeg ik of ze misschien nog iemand wisten. Zo is een groot bestand aan vrijwilligers ontstaan."

Uitleg
Vaak moet Ratsma toelichten wat er precies van mensen verwacht wordt. "Je bent heel veel uitleg aan het geven aan mensen. De meeste mensen hebben totaal geen idee wat zo'n dag inhoudt. Wel zijn ze altijd blij om te horen dat het maar om één dag gaat."
Als mensen eenmaal ja hebben gezegd, zijn ze vaak te porren voor een volgend jaar. "Het wonderlijke is dan wel dat als mensen een keer hebben geholpen bij een bepaald onderdeel, ze volgend jaar graag weer op die locatie willen staan", vertelt Ratsma lachend.

Keus
Bij zo'n groot evenement zijn natuurlijk veel helpende handjes nodig. Verspreid over de dag zijn er meerdere klussen die gedaan moeten worden. "Er zijn ontzettend veel facetten op die dag. Mensen hebben dus een keus wat ze willen doen. Je kunt helpen bij de organisatie, je kunt bij een wisselpunt staan of je staat langs het parcours", aldus Ratsma.

Voorbeeld
Om meer inzicht te geven in een dag van een vrijwilliger geeft Ratsma een voorbeeld. "Stel, je staat langs het parcours bij het fietsen in de polder. Dan ontvang je in de voorbereiding een bevestiging van aanmelding en de bijbehorende informatie. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om een draaiboek en tijden over hoe laat je waar moet zijn. Op de dag zelf meld je je dan op de afgesproken tijd bij de atletiekbaan. Hier melden alle vrijwilligers zich. Je krijgt dan in de eerste plaats een hesje en een lunchpakketje. Vervolgens krijg je instructies over de locatie en wat jouw taak is. Vaak sta je bij een kruispunt of een gevaarlijk punt waar je let op de veiligheid van de deelnemers. Je moet dus goed opletten. Op het moment dat de fietsers voorbijkomen, houd je het overige verkeer tegen." In sommige gevallen moet je ook even de weg wijzen aan deelnemers. "Zij hebben dan een waas voor de ogen." Als de laatste renner voorbij is, moet je wachten op de bezemwagen. "Als die gepasseerd is mag je weer van je post af", vertelt Ratsma. Al met al ben je ongeveer een middag kwijt.

Sfeer
Zelf helpt ze ook al jaren mee als vrijwilliger op de dag zelf. Vooral de sfeer spreekt haar heel erg aan. "Je bent in een sportieve omgeving en een gedeelte van Huizen is voor een dag helemaal ingericht voor de triatlon. Daarbij kom je heel veel bekenden tegen." Ook vindt ze het belangrijk dat ze iets kan betekenen voor de atleten. "Jij zorgt ervoor dat de atleten een goede dag hebben." Achteraf ontvangt ze dan ook altijd veel lof. "Na afloop krijg je complimenten van de atleten, die jou danken voor de inzet. Daar doe je het voor", vertelt Ratsma trots.

Geïnteresseerden die willen helpen kunnen zich aanmelden via vrijwilligerstriathlonhuizen@outlook.com.