Statushouders definitief naar leegstaande school.
Statushouders definitief naar leegstaande school. Foto: Bob Awick

Definitief statushouders in leegstaande school Wijngaard

HUIZEN - De volledige gemeenteraad stemde donderdag tijdens de raadsvergadering in met de plannen van wethouder Marianne Verhage om statushouders in het voormalige schoolgebouw aan de Jacob van Campenstraat. Hiermee worden de plannen definitief.

Al enige tijd staat het scholencomplex de Wijngaard aan de Jacob van Campenstraat leeg. In februari maakte de gemeente bekend hier statushouders te willen huisvesten, twaalf in totaal. Tijdens een informatieochtend waar buurtbewoners hun ideeën en kritieken konden uiten, bleek al snel dat zij twaalf te veel vonden. Daarom is dat aantal later bijgesteld.
Concreet zullen er vanaf 2017 vier wooneenheden komen voor statushouders. Voor acht andere gezinnen zoekt De Alliantie woonruimte verspreid over Huizen, inclusief de wijk rond de school. Ook zullen er twaalf eenheden, waarvan acht voor wijkbewoners, beschikbaar komen voor sociale huur. Daarbij wordt er plek ingeruimd voor negen jongvolwassenen die een lichte vorm van begeleiding van Sherpa nodig hebben.

Gymzaal
De leegstand van de school is ontstaan door een verhuizing. De Wijngaard zal na de zomer zijn intrek nemen in de Werf. Door deze verhuizing ontstonden problemen voor basisschool de Springplank. Op dit moment maakt de basisschool gebruik van de gymzaal bij De Werf. Door de komst van de Wijngaard kan de Springplank daar nog maar 8 uur per week terecht in plaats van de huidige 26 uur.

Inventarisatie
Na een inventarisatie van andere opties is het college tot het besluit gekomen om de voorkeur uit te spreken voor het bouwen van een gymzaal bij de school zelf. De raad heeft ingestemd met dit plan. Wel was er veel onduidelijkheid over de locatie, grootte en prijs. Wethouder Verhage liet weten dat dit allemaal aan bod zou komen bij de bestemmingsplanprocedure. Wel kon ze toezeggen dat de gymzaal niet hoger zal worden dan het gebouw van de school zelf.
Tijdens de raad kwamen er vanuit verschillende partijen positieve geluiden voor de aanpak van het college. Het CDA heeft waardering voor het feit dat er goed geluisterd is naar de wensen van de buurtbewoners, ook de ChristenUnie is blij met het resultaat. De PvdA vindt het plan sympathiek.
Ook oppositiepartijen VVD en Leefbaar Huizen hebben het plan gesteund, alleen hadden ze opmerkingen over de gebrekkige communicatie. Met name over de plannen voor het bouwen van een gymzaal bij de Springplank hadden bewoners beter geïnformeerd moeten worden.