Burgemeester Hertog nam traditiegetrouw het defilé af.
Burgemeester Hertog nam traditiegetrouw het defilé af. Foto: Bob Awick

Ongeveer 2.200 lopers op 43e AvondVierdaagse

HUIZEN - De organisatie van de 43e AvondVierdaagse in Huizen kijkt, mede dankzij de inzet van een grote groep vrijwilligers, terug op een geslaagd evenement afgelopen week. Er liepen in totaal ongeveer 2.200 lopers mee. Traditiegetrouw liepen zij op de laatste dag, ondanks de werkzaamheden, langs het gemeentehuis voor het defilé en kregen velen een hand van burgemeester Fons Hertog.

Er was wel een incident met een school die de medailles graag direct na de AvondVierdaagse op het terrein van Zuidvogels wilde uitdelen. Meestal gebeurt dit de volgende dag op school. Een deel van de groep stak op een plek over op de Bestevaer, die daar niet voor bedoeld was. "Ervaring leert en ook deze keer bewijst dat dit niet twee-aan-twee gebeurt, maar dat de kinderen 'uitwaaieren' over een te groot stuk weg. Haastig aangekomen vrijwilligers hebben dit in goede banen proberen te leiden, maar het probleem was al ontstaan. De groep die achter de overstekende school liep was opeens in verwarring en wist niet waar ze naartoe moesten lopen, want misschien was er wel een probleem verderop en moesten ze daarom oversteken. De verkeersregelaars hebben dit voorkomen, maar in een andere situatie was ook de volgende groep met iedereen daarachter zonder nadenken zonder begeleiding overgestoken en op het terrein van de Zuidvogels terechtgekomen."

Gediskwalificeerd
De school werd door het incident gediskwalificeerd. Na overleg met de school werd besloten de kinderen wel een medaille te geven. Zij zijn immers afhankelijk van de begeleiders, die besloten niet eerst naar het oversteekpunt te gaan en vervolgens terug te lopen.