Paul Raaijman is al 40 jaar radiotechnicus en beleeft nog elke dag plezier aan zijn werk vanwege de variatie en de mensen die hij ontmoet.
Paul Raaijman is al 40 jaar radiotechnicus en beleeft nog elke dag plezier aan zijn werk vanwege de variatie en de mensen die hij ontmoet. Foto: Bastiaan Miché

Radiotechnicus Paul Raaijman krijgt morgen Media Diamant

HUIZEN - Radiotechnicus Paul Raaijman uit Huizen krijgt morgen de Media Diamant uitgereikt op het Mediapark in Hilversum. Paul is inmiddels Senior Audiotechnicus bij Ericsson, maar begon in 1975 onderaan bij de NOS. "Ik heb eigenlijk van mijn hobby mijn werk gemaakt", vertelt hij.

door Carin van den Berg

"Ik woonde toen nog in Arnhem en was als vrijwilliger technicus bij de ziekenomroep. Ik hoor mijn vader nog zeggen: 'doe maar niet, want daar kom je niet tussen' toen ik wilde solliciteren, maar dat is me dus wel gelukt. Jammer genoeg heeft hij dat niet meer meegemaakt."
Raaijman doorliep alle functies en werkte de eerste vijf jaar als assistent veel op locatie met grote wagens. "Daar heb ik veel van opgestoken. In die tijd kwam de PTT nog een speciale muzieklijn aanleggen voor de uitzendingen. Later werd dat ISDN en vervolgens ging het signaal vaak per satelliet naar Hilversum."

Computer
Ook de omslag naar de computer om programma's op te nemen en monteren, maakte hij mee. "Dat was best heftig. Ik vond het wel heel leuk, maar het was wel even doorbijten."
Na veertig jaar vindt hij het werk nog steeds leuk. "Het is de omgang met mensen die mij aanspreekt en de variatie in alles wat je meemaakt. De gasten die je ontmoet. Bijvoorbeeld in Den Haag voor politieke uitzendingen. Je leert er veel van", vertelt Paul enthousiast.
Om te voorkomen dat dingen misgaan, heeft hij altijd een tweede agenda achter de hand. "Ik stel mezelf altijd de vraag: Als dat misgaat, hoe kan ik dat opvangen? Een keer was er iemand met een livezender op straat die niet te horen was door het gekraak van de microfoonkabel. Toen heb ik hem gevraagd om de kabel los te maken en andersom weer in te pluggen. Het gekraak was weg en het probleem opgelost."

Kater
Niet altijd is een probleem door de technici te verhelpen. "Toen ik met de Amerikaanse schoolbus mee was waarin we live-uitzendingen verzorgen, deed de regeltafel het niet. Ik kon het niet oplossen en de uitzending kon niet doorgaan. Dan ga je echt met een kater naar huis."
Paul is bescheiden als het gaat om het vertellen over zijn werk. "Ik wil vooral niet opschepperig overkomen", geeft hij als verklaring. Toch noemt hij enkele evenementen waar hij aan meegewerkt heeft, zoals de Tour de France en de Olympische Spelen in Athene en Peking. "Dat is zo bijzonder om mee te maken." Hij grijpt deze gelegenheid ook meteen aan om aan te kaarten dat hij dit niet had gekund zonder zijn vrouw. "Zij stond achter me en was weken alleen met drie kinderen. Dat vind ik wel belangrijk om nog te vermelden."

Droom
Als je hem vraagt of hij nog een droom heeft, bekent hij eerlijk dat deze eigenlijk ook al is uitgekomen. "Ik wilde heel graag nog eens een bus rijden. Dat heb ik al gedaan, want ik werk ook als technicus voor Nieuws & Co en daar rijd ik de Amerikaanse schoolbus. Dat is een extra service die we kunnen bieden en dat vind ik hartstikke leuk." En nee, zijn baan is niet steeds uitzenden en onderweg zijn. "Soms werk ik in het verbindingscentrum waar we inkomende verbindingen maken, naar de studio's schakelen en uitgaande signalen monitoren. Als alles goed gaat, is dat een rustige dienst. Anders wordt het snel schakelen en problemen oplossen." Ook schuift hij nog steeds bij live-uitzendingen op Radio 1. "Radiotechnicus is een echt vak, ook al zie je steeds meer dat programmamakers het zelf gaan doen. Daarom ben ik blij met deze prijs, omdat het de erkenning is van ons vak."

'Ik stel altijd de vraag:
Als dat misgaat, hoe
kan ik dat opvangen?'