De tentoonstelling is speciaal bedoeld voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar oud.
De tentoonstelling is speciaal bedoeld voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar oud.

Tentoonstelling 'Kind onder Vuur' in bieb

door Yvette de Vries

HUIZEN - Een reizende tentoonstelling van het Rode Kruis over kinderen in oorlogsgebieden: vanaf vandaag is 'Kind onder Vuur' twee weken te bezoeken in de bibliotheek aan Plein 2000. De tentoonstelling is vooral gericht op leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool en de brugklas. Speciaal voor die leeftijdsgroep is er ook een educatief programma aan gekoppeld.

Ellen Piekaar, vrijwilliger bij Het Rode Kruis voor de Gooi en Vechtstreek, is betrokken bij de organisatie. Ze heeft de tentoonstelling al gezien en vindt hem zwaar, maar er zit tevens een zekere luchtigheid in.
"Er zitten ook gewoon dingen in die bijzonder of zelfs grappig zijn, het is een mooie mix. Het zijn vier kinderen in de leeftijd van 10 tot 14 die vertellen over hun leven in oorlogsgebieden. Wat ze hebben meegemaakt en hoe het nu met hen gaat. En wat dan bijzonder is, hoe moeilijk, onzeker of bedreigend de omstandigheden waarin ze leven ook zijn, het leven gaat door. En ze hebben er alles voor over om naar school te kunnen. Het is een lesje voor 'onze kinderen':"

Vier kinderen, vier verhalen
De tentoonstelling staat opgesteld in een kruisvormige tent van zo'n zeven meter doorsnee. Op vier schermen worden de films met de verhalen van de vier kinderen getoond: Farah, Vian, Angie en Otim. Ze hebben alle vier een eigen verhaal. Wat hen verbindt is dat ze moeten opgroeien in een oorlogssituatie. Farah woont in een container nadat haar huis in de Palestijnse gebieden werd verwoest. Vian uit Syrië sloeg op de vlucht voor raketten en de Oegandese Otim trok jarenlang door de jungle en raakte zijn familie kwijt. Angie verloor een been toen ze even niet oplette en op een landmijn stapte. Het smalle paadje richting school waarover ze loopt, gaat dwars door een gebied dat ligt bezaaid met landmijnen. Eén misstap veranderde haar leven. Ze gaat inmiddels weer naar school en trotseert opnieuw de gevaren.

Na de film krijgen de leerlingen opdrachtjes die aansluiten bij de thema's van de film. Het zijn opdrachtjes die, zij het op een andere manier, de leerlingen spanning en onzekerheid laten ervaren. De combinatie van film en de daaraan gekoppelde opdrachten maakt dat het voor kinderen meer inleefbaar wordt. Ze kunnen zich door zelf spanning en onzekerheid te ervaren beter voorstellen hoe het is. Piekaar is ervan overtuigd dat deze filmpjes van leeftijdsgenootjes beter werken dan de beelden op televisie. "Ik vind het heel zinvol om dit aan kinderen te laten zien. Beelden van bootjes op televisie zien ze ook, maar dit is anders. Dit is veel persoonlijker."

Rode Kruis
Het project 'Kind onder Vuur' is bedoeld om de jongere generatie meer te betrekken bij het Rode Kruis. De vier verhalen sluiten dan ook aan op de thema's van het Rode Kruis. Het opzoeken van familie (Otim), als buitenstaander slachtoffer worden van een conflictsituatie (Angie) en het ervaren van veiligheid en geborgenheid van een eigen plek (Farah).

De tentoonstelling 'Kind onder Vuur' trekt trekt vijf jaar lang door Nederland. Van 8 juni tot en met 24 juni 2016 is hij voor iedereen te bezoeken in de bibliotheek in Huizen.
Op 8, 15 en 22 juni zijn er nog speciale rondleidingen. Meer informatie over 'Kind onder Vuur' is te vinden op kindondervuur.nl.

'Ze hebben er alles voor over om naar
school te kunnen'

Aanmelden
Scholen die zich nog willen aanmelden om mee te doen met het project kunnen een mail sturen naar epiekaar@rodekruis.nl.