Jan Schra stopt vanwege conflict met Zeilcollege

HUIZEN – Jan Schra stopt na 45 jaar met zijn werkzaamheden voor het Zeilcollege vanwege een conflict met zijn broer. De spanningen zijn zo hoog opgelopen dat zelfs de rechter er aan te pas moet komen. "Hij wil mij helemaal kapot hebben."

Vorige week maakte Jan Schra via Facebook bekend te zullen stoppen. "Na 45 jaar met heel veel plezier te hebben gewerkt bij het Zeilcollege, gaan de zeilen nu honderd procent gestreken worden door toedoen van de nieuwe directie van de haven. Alle schepen gaan weg voor een koopje aan degenen die ik het gun. Iedereen bedankt voor de steun en de zeer leuke jaren", schrijft Schra.
De problemen zijn ontstaan toen Schra besloot een stap achteruit te doen. "Je wordt ouder en dan kun je niet meer zo makkelijk over die boten lopen. Vervolgens kijk je naar een opvolger." Hij kwam uit bij zijn dochter Sophie, die in 2011 de zaak overnam. "Dat bleek best zwaar", vertelt Jan Schra in een interview op 6FM. Eind 2015 besloot zijn dochter te stoppen met het Zeilcollege.

Macht
Schra, die zelf sinds lange tijd in het buitenland zat, moest noodgedwongen terugkeren om de zaken weer op zich te nemen. Er bleken echter wat dingen veranderd. "Mijn broer bleek de hele macht te hebben overgenomen, op een voor mij laakbare methode." Al snel bleek er weinig ruimte voor samenwerking. "Ik had iemand geregeld die de zeilschool zou gaan runnen, maar daar was hij het niet mee eens." Ook over andere besluiten konden zij het niet eens worden. ''Dat was heel jammer.''

Advocaat
Inmiddels zijn de spanningen behoorlijk hoog opgelopen. Zo hoog, dat de rechter niet meer gemeden kan worden. "Hij heeft een advocaat op mij afgestuurd. Dat wordt vechten tegen je eigen familie", vertelt Schra spijtig. "Ik dacht dat ik het heel goed geregeld had, maar het blijkt toch van niet."