Dit uitzicht hebben Benedita en Marc in hun nieuwe huis in Portugal.
Dit uitzicht hebben Benedita en Marc in hun nieuwe huis in Portugal.

'Mijn man wilde al heel lang wat gaan doen in het toerisme'

HUIZEN/BEL - Het besluit namen Benedita Cocheno en haar man Marc de Roy uit Huizen vijf jaar geleden al, maar nu is het vertrek echt aanstaande. Het echtpaar verlaat Nederland om in Portugal in de Algarve te starten met hun gastenverblijf Pirilampo, wat vuurvlieg betekent. "Het voelt helemaal goed. Het is wel een nieuwe spannende stap, want je kunt niet in de toekomst kijken hoe het gaat lopen."

door Carin van den Berg

Benedita is oorspronkelijk van Portugese afkomst. "Ik ben dertig jaar geleden naar Nederland gekomen voor mijn man en heb hier heel veel kansen gehad. Vooral op professioneel gebied." Net als haar man zit ze in de communicatie. "Tien jaar lang heb ik als interim en freelancer gewerkt. Iets dat heel erg bij mij past. De onafhankelijkheid, dat vond ik zo leuk." De laatste drie jaar werkte ze voor de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren bij de BEL Combinatie.
Toch is het niet zozeer Benedita die terug wilde naar Portugal. "Mijn man wilde al heel lang graag wat in het toerisme gaan doen. Dat wist ik. Vijf jaar geleden besefte ik me dat we niet langer meer moesten wachten om die droom uit te laten komen. Je moet zoiets doen als je er nog jong genoeg voor bent."

Kerstkaart
Het huis werd te koop gezet en het duurde nog drie jaar voordat dit eindelijk verkocht was. "Het was natuurlijk crisis. Ondertussen gingen wij kijken naar geschikte plekken in Portugal. We vonden er maar liefst 18 die we allemaal bekeken hebben." Het stuk land waar ze nu hun landhuis hebben laten bouwen met een aantal appartementen voor de verhuur, ligt in Monchique. "Het is een half uur rijden naar de zuidelijke kust en drie kwartier naar de westelijke. Op vijf minuten lopen ligt een restaurant. Het ligt tegen een berg aan, beschut en je kunt de oceaan zien liggen. Als 's avonds de lichten aan gaan, is het net een kerstkaart", zegt ze dromerig en met een grote glimlach op haar gezicht.
Eigenlijk vonden ze het stuk land te groot en gingen ze er vanuit dat het boven hun budget zou liggen. Uiteindelijk is het ze toch gelukt om het aan te kopen. "Voor het stuk grond was al toestemming om er op te bouwen. Die vergunning was echter al verlopen. We moesten dus nog wel in gesprek met de gemeente om te informeren of ze ons ook weer een vergunning wilde geven. Ze lieten weten graag mee te werken, dus konden wij aan de slag."
Marc bouwde zijn werk af en vertrok al in september naar Portugal. "Hij woont daar in een caravan en onderhoudt het contact met de aannemer en houdt toezicht op het werk. Ik regel hier zoveel mogelijk. Het is wel moeilijk, zo'n LAT-relatie. Vooral de weekeinden zijn erg stil, maar je weet waar je het voor doet. De laatste keer dat Marc naar Nederland kwam, zei hij dat hij niet het gevoel had naar huis te gaan. Dat vond ik wel heel erg fijn. Dat betekent dat hij Portugal nu als zijn thuis beschouwd. We boffen maar, want wij hebben eigenlijk allebei twee thuislanden. Het is de laatste tijd wel een onrustig leven geweest, want naast mijn werk moest ik ook veel regelen."
Voor het bouwen van hun project spraken ze vier lokale ondernemers uit Portugal. "Uiteindelijk zijn we terecht gekomen bij iemand uit onze toekomstige woonplaats. Het klikte, de prijs was goed en hij denkt met ons mee. Het blijkt ook echt een schot in de roos en het is fijn dat we daardoor meteen contacten maken." De plannen voor de bouw hebben ze iets aangepast naar hun wensen. "De grenzen van de bebouwing waren al bepaald, maar de binnenindeling is door ons aangepast. De vorige eigenaar wilde er geen appartementen bouwen, wij wel. Daarnaast hebben wij veel meer ramen laten aanbrengen. Dat is wel iets heel Nederlands. Zo heb je lekker veel licht en kun je genieten van het uitzicht. In een van de appartementen kijk je zo van de slaapkamer ons stukje bos in. Heerlijk wakker worden, toch?"

Eerste gasten
Half juli verwachten ze hun eerste gasten en Benedita is blij dat nu echt de grote stap gaat volgen en haar vertrek uit Nederland nadert. "Elke dag als er weer iets gebouwd is, genieten we daarvan. Het is zo'n mooi plekje. Weg van het massatoerisme, maar niet geïsoleerd. We zijn er dolblij mee en hebben zin om dat met onze gasten te delen. Het is er mooi, we bieden kwaliteit en de plek biedt ons wat we nodig hebben om in de toekomst van het leven te genieten."

Marc en Benedita gaan samen het avontuur aan.
Pirilampo ligt tegen de berg aan.