Andrea Thomas noemt zichzelf een beginnend tuinier en stelt haar tuin open voor publiek.
Andrea Thomas noemt zichzelf een beginnend tuinier en stelt haar tuin open voor publiek. Foto: Bob Awick

'Binnenkijken' kan weer tijdens het Open Tuinen weekeinde

HUIZEN - Het jaarlijkse Open Tuinen weekeinde staat weer voor de deur. Zaterdag en zondag zijn er maar liefst 8 dorpsgenoten die hun tuin open stellen voor publiek. Een unieke kans volgens Julia van Otterloo van de Open Tuinen Commissie uit deze regio.

door Yvette de Vries

Of je nu groene vingers hebt of niet, in elke tuin kun je wel inspiratie op doen is ook de mening van Andrea Thomas. Haar eigen tuin, op een perceel van zo'n 1.600 m2 is op zaterdag te bezichtigen. Dat ze haar tuin die dag openstelt voor publiek is niet toevallig. Sinds februari van dit jaar mag de actieve Huizense zich voorzitter van Groei & Bloei, afdeling Gooi-Noord noemen. Vijf jaar geleden verruilde ze Amsterdam voor een plekje in Huizen. "Een beginnend tuinier", zegt ze over zichzelf als ze terugkijkt. En waar haar man viel voor de garage, waar hij zijn oldtimer in kon stallen, ging haar hart sneller kloppen van de tuin. Ze was er ook bewust op afgestapt. "In de advertentie van het huis stond dat de tuin oorspronkelijk door Mien Ruys, één van de belangrijkste tuinarchitecten van de 20e eeuw, was aangelegd." Voldoende reden om te gaan kijken dus voor iemand met de ambitie om serieus te gaan tuinieren. Haar tuintje in Amsterdam barstte zo'n beetje uit zijn voegen. Inmiddels heeft ze zich zo verdiept in alles dat met tuinieren te maken heeft dat precies weet wat ze doet. En ze heeft geduld "Het groeit vanzelf wel."

Kriskras tuinieren
De enorme lap grond die ze nu tot haar beschikking heeft, betekent niet automatisch dat ze zomaar kriskras kan tuinieren. Kenmerkend voor een Mien Ruys tuin zijn de strakke belijningen gecombineerd met losse beplanting en het gebruik van spoorwegbielsen en grindtegels. Dat de tuin goed is aangelegd zie je ook door het verschil in bloeiperiode van de bomen en struiken. Voor Thomas een van de mooiste aspecten van de tuin, omdat er altijd iets gebeurt. Ze wilde de tuin, waar inmiddels wel het een en ander aan was toegevoegd, graag in zo'n origineel mogelijke staat terugbrengen. Tegelijkertijd moest hij geschikt zijn voor de kinderen om in te kunnen spelen. De bielsen wilde Thomas het liefste weg hebben, ze waren na dertig jaar ook verrot. Ze besloot uiteindelijk om ze toch te vervangen door nieuwe exemplaren; ze zijn gezichtsbepalend voor de tuin. Het lot van de grindtegels stond wel vast. Die moesten er uit. "Ze zijn onprettig voor de kinderen en er waren er veel kapot gevroren." Twee jaar geleden was het zover, toen werden ze vervangen door keramische tegels. Inmiddels is er ook een trampoline en een moestuin bijgekomen. Ze liggen bewust wat verscholen, je krijgt ze als bezoeker niet direct in het vizier.

De hele tuin weer in lijn krijgen in de stijl van Mien Ruys is nog niet zo makkelijk. "Je kunt niet zomaar wat neerzetten en het standaard assortiment van veel tuincentra is niet afdoende." Veel rondkijken dus, tuinbladen lezen en een bezoekje brengen aan de plantenruilbeurs biedt soelaas. "Daar vind je als tuinliefhebber nog wel eens bijzondere en grappige varianten", aldus Thomas. Met de gemiddeld 9 uur in de week dat Thomas in haar tuin bezig is, heeft ze, naast haar baan als docente aan een middelbare school, weinig tijd over om eens rustig in de tuin te gaan zitten. Dat is ook niet echt haar ding, ze geniet juist van de tuin door er in bezig te zijn. Soms gaat dat ongemerkt, als de kinderen lekker buiten spelen en zij dan een paar uurtjes op haar knieën aan het wieden is. Op andere momenten is het hard werken, dan moet er gesnoeid of blad geruimd worden. Gelukkig bestaat ook een deel van het tuinwerk uit een andere hobby van Thomas: plannen maken.