De Koninklijke Marine neemt deel aan het Havenfestival.
De Koninklijke Marine neemt deel aan het Havenfestival.

Koninklijke Marine komt naar het Havenfestival

HUIZEN - De Koninklijke Marine komt naar het Havenfestival dat dit jaar op 17 september voor de derde keer wordt gehouden. Het wordt de eerste keer dat de Marine deze gemeente bezoekt.

Eén van de publiekstrekkers wordt gevormd door de 10 meter hoge klimtoren. Hier kunnen de kleinzonen van de voormalige Zyuderzeevissers onder begeleiding van een Marinier laten zien wie het snelste boven is.

Daarnaast kunnen bezoekers hun zeemanskunsten tonen in de brugsimulator die op het evenemententerrein wordt opgesteld. Hier kunnen zij ervaren hoe het is om op de brug van een Marineschip te staan als er een anti-piraterijactie of een onderschepping van een drugstransport gaande is.

Naast de Marine zal een aantal inmiddels klassieke schepen aanwezig zijn, waaronder de oude Amsterdamse blusboot Jan van der Heijden en de voormalige ondiepwatermijnenveger Hr Ms Mahu. Beide schepen worden opengesteld voor publiek.

Traditiegetrouw kan er weer meegevaren worden op één van de 12 botters die dat weekend in de haven liggen en wordt er ook veel aandacht geschonken aan oude klederdrachten, de kunst van het visroken en oude (maritieme) ambachten.

Shantykoren
Om de sfeer van vroeger helemaal terug te krijgen treden er de gehele dag afwisselend een aantal Shantykoren op die oude zeemansliederen zullen laten horen.

Daarnaast is er de traditionele braderie en zal er bij het Nautisch kwartier een kunstmarkt georganiseerd worden.