De oude boerderij, met rechts de hooischuur, aan de Valkenaarstraat waarover nu gesprekken worden gevoerd.
De oude boerderij, met rechts de hooischuur, aan de Valkenaarstraat waarover nu gesprekken worden gevoerd. Foto: Bob Awick

'Historische waarde van oude boerderij behouden'

HUIZEN – Bewoners rond de Valkenaarstraat en mensen van stichting Vrienden van het Oude Dorp zijn in gesprek met de nieuwe eigenaar van een oude boerderij in de straat. Verbouwplannen van de eigenaar zouden, zo vinden de omwonenden, veel invloed hebben op het aanzicht en de historische waarde. Beide partijen zijn welwillend een oplossing te vinden.

Het gesprek gaat over een karakteristieke boerderij met schuren en een hooiberg aan de Valkenaarstraat, gebouwd rond 1876. In maart werd een nieuwe eigenaar voor het pand gevonden, die grote verbouwplannen had. Hij wilde onder meer de hooischuur slopen, zonnepanelen plaatsen op de rieten kap en veel elementen weghalen. Buurtbewoners kregen lucht van de verbouwplannen en zijn naar de gemeente geweest om de plannen in te zien. "Wij wisten dat het pand van eigenaar wisselde en dat er een aanvraag was ingediend. Toen wij zagen dat alle bijgebouwen gesloopt zouden worden, waren wij verontrust. De gemeente is trots op zijn oude panden", vertelt een buurtbewoonster.
Ook de stichting Vrienden van het Oude Dorp mengde zich in het gesprek. "Wij waren in eerste instantie geschrokken van de eerste tekeningen. Er zou weinig blijven staan, een soort kaalslag. Toen gingen alle alarmbellen rinkelen", vertelt penningmeester Charlotte Fontein.

Dorpsgezicht
De reden dat de stichting zich inzet voor het behoud, ligt vooral in de historische waarde van het pand en de omliggende bijgebouwen. "Die boerderij is zo bepalend voor Huizen. Dat is een stukje historie, een boerderij met schuren en een hooiberg. Dat willen wij graag intact houden", vertelt Fontein.
Een groot deel van de omliggende huizen en boerderijen is ook door de gemeente aangeduid als beschermd dorpsgezicht. Dit pand valt daar echter net buiten. "Dit is geen gemeentelijk monument. Alle huizen daarom heen wel", licht Fontein toe. Daarom heeft de nieuwe eigenaar de mogelijkheid om zoveel veranderingen aan te brengen.
Door de stichting en omwonenden is contact gezocht met de nieuwe eigenaar. "Dat contact is heel positief verlopen. De eigenaar is geschrokken door de commotie en had niet verwacht dat zoveel mensen zouden reageren. Hij heeft contact opgenomen met de Vrienden van het Oude Dorp en beloofd de plannen aan te passen", vertelt de buurtbewoonster.

Hooiberg
Die nieuwe plannen zien er, wat betreft de omwonenden, een stuk beter uit. "Wat hij nu heeft laten zien, past in de stijl en houdt rekening met de historische waarde. Wij zijn heel blij dat hij mee wil denken." Ook de stichting Vrienden van het Oude Dorp is blij met de ontwikkelingen. "Er komt een iets kleinere hooiberg, de zonnepanelen zullen niet op de rieten voorkant komen en ook de schutting zal blijven staan." Daarnaast zullen meerdere karakteristieke elementen van de woning intact worden gelaten. "Wij zijn hierdoor optimistischer gestemd", vertelt Fontein.
Gistermiddag vond er opnieuw een gesprek plaats tussen de verschillende partijen, die willen benadrukken dat er op goede voet wordt overlegd. "Het is een mooi voorbeeld van hoe je in goede samenwerking zo'n project kan aanpakken", aldus de penningmeester van de stichting. Ook de buurtbewoners zien de ontwikkelingen met vertrouwen tegemoet.

De gemeente vindt het fijn te zien dat de verschillende partijen met elkaar in gesprek zijn. "De gemeente zal de aanvraag van de eigenaar zorgvuldig beoordelen", aldus een woordvoerder