Het bewuste kruispunt bij de carpoolplaats.
Het bewuste kruispunt bij de carpoolplaats. Foto: Bob Awick

Regiowethouders willen overleg meerijden via 't Merk

HUIZEN - De gemeenten Huizen en Blaricum streven naar een regionale oplossing voor de snelle bus, het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV), tussen Huizen en Hilversum. De wethouders van de vijf betrokken gemeenten willen nu in overleg met de provincie over een oplossing, met als voorkeur het meerijden over 't Merk.

Dit naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek dat de gemeente Huizen liet doen naar de verkeerssituatie rond het kruispunt Randweg-Oost/Stichtseweg bij de carpoolplaats. Wethouder Gerrit Pas presenteerde vorige week deze resultaten. Pas wees vooral op een 'interessante' reflectie van het onderzoeksbureau. "Volgens hen is het onjuist om te meten over zo'n kort stukje van het tracé. Dan gaat het om seconden. Als je het over een langer traject bekijkt, is meerijden over 't Merk ook HOV-waardig."

Het traject over 't Merk dat gemeten is, bedraagt 2,7 kilometer en dat over de Meent 3,1 kilometer. Het totale traject tussen Huizen en Hilversum is rond de 17 kilometer. Meten over een langer stuk, bijvoorbeeld tot de halte bij Eemnes, zou wel aan de eisen voldoen.
Volgens Pas bespaar je daarbij, door gewoon mee te rijden over 't Merk, miljoenen en die kunnen elders in de regio knelpunten oplossen. "Eemnes kan dan zijn gewenste halte krijgen en in Hilversum kan bijvoorbeeld een wegbezuinigde fietstunnel er komen. Dat verhoogt ook meteen het draagvlak voor het HOV in deze gemeenten", aldus Pas.

Overleg
Naar aanleiding van deze resultaten riep Pas samen met zijn Blaricumse collega Boersen op tot een regionaal overleg. Inmiddels heeft dit overleg al plaatsgehad. De vijf betrokken HOV-wethouders willen met de provincie Noord-Holland overleggen om meerijden over 't Merk mogelijk te maken, waarbij de snelheid van de bus tussen de haltes wordt bekeken in samenhang met de reistijd over het gehele traject. Zij zullen hierover spreken in het overleg van de stuurgroep op 13 juli.
In eerste instantie werd steeds door de provincie gesteld dat meerijden over 't Merk niet HOV-waardig was. Een fly-over bouwen bij het bewuste knelpunt zou de enige oplossing zijn, bleek uit het onderzoek dat Huizen liet doen. Een optie waar de wethouders Pas en Boersen niets in zien. Het zou het landschap aantasten en daarom geen draagvlak hebben onder de bewoners. Nu gaan de regiowethouders dus gezamenlijk voor meerijden over 't Merk en als deze oplossing niet te realiseren is, willen ze met zijn allen constructief praten over meerijden over de Meent.