Ook uit deze auto zijn de airbags gestolen.
Ook uit deze auto zijn de airbags gestolen. Foto: Bob Awick

Gedupeerde van diefstal:
'Hoe kan dit, mijn stuur is weg'

door Floris Hulleman

HUIZEN - Criminelen hebben afgelopen week opnieuw toegeslagen in het Vierde Kwadrant. In één nacht zijn vier airbags ontvreemd bij verschillende auto's. "Het is echt heel onwerkelijk", vertelt een gedupeerde.

De schrik zat er donderdagochtend dan ook goed in toen de diefstal ontdekt werd. "Ik stond op het punt om mijn dochter naar school te brengen, want die had een toets. Ik ging in de stoel zitten en keek voor mij. Het duurde echt vijf volle seconden voordat ik besefte wat er was gebeurd: mijn stuur was weg."

Verkeerd televisieprogramma
"Dat is echt heel onwerkelijk. Alsof je in een verkeerd televisieprogramma zit. Hoe kan dit? Daarna ga je meteen nadenken of je de auto wel goed hebt afgesloten, want het lijkt zo onmogelijk." Die ochtend kon ze niet meer rijden met de auto, ondanks dat er verder niks aan de auto mankeerde. "Er was verder helemaal niks te zien, geen braaksporen. Het was heel gericht op het stuur. Het leek bijna alsof het een portable stuur was, net zoals met je radio."
Ondanks dat ze snel weer kon rijden, blijft het wel in haar hoofd rondspoken. "Je kan er helemaal niets aan doen, je staat machteloos. Ik praat erover met buren en die zeggen dat ik een lamp moet kopen of een camera moet ophangen. Maar wat helpt dat?"

Ellende
Ook de hele procedure na de inbraak kostte de gedupeerde veel tijd. "Het is wel ellende. Je moet de garage bellen, ik moest de school inlichten, je moet aangifte doen: je zit gewoon met een probleem."

Politie
Vorige week stond in het HuizerNieuws al een verhaal over de enorme golf aan diefstallen van auto-onderdelen in het Gooi. De politie heeft al sinds 2010 de handen vol aan dit type diefstal. Dieven kraken de auto's zonder inbraakschade. Volgens een woordvoerder van de politie valt op dat op sommige plekken ineens een piek is te zien rondom deze auto-inbraken.

Snelweg
"Daarbij lijken de dieven heel systematisch uit te zijn op airbags en navigatieapparatuur. We hebben geen spoor van mogelijke daders. We vermoeden dat deze inbraken worden gepleegd op een georganiseerde manier. Opvallend is dat de diefstallen vooral plaatsvinden in gemeenten met een goede aansluiting op een snelweg", stelt de woordvoerder.

Buitenlandse daders
Een van de redenen dat de politie moeilijk grip krijgt op de daders heeft te maken met hun herkomst. "We denken niet aan lokale daders, maar aan daders van buiten de regio, mogelijk zelfs van buiten Nederland. Die slaan snel toe en zijn ook weer snel weg."

Surveilleren
Toch zit de politie niet stil, volgens de woordvoerder. "We ondernemen verschillende acties om deze problematiek aan te pakken en we zijn er druk mee bezig. Er zijn diverse overleggen geweest met de agenten van het politieteam. Hiervoor worden cijfers opgevraagd en analyses gedaan. Voor het verkrijgen van een compleet beeld: wanneer, wat, waar, hoe laat, waarom en dergelijke." Ook blijft de politie actief surveilleren om verdachten op heterdaad te kunnen betrappen.

Tot slot vraagt de politie om hulp van de inwoners. "Sluit je aan bij een WhatsAppgroep in je wijk en bel bij verdachte situaties direct 112. De politie komt dan in actie en probeert de verdachten op heterdaad aan te houden", aldus de woordvoerder.