Evert de Jong is de nieuwe voorzitter van de nieuwe Volksuniversiteit Het Gooi.
Evert de Jong is de nieuwe voorzitter van de nieuwe Volksuniversiteit Het Gooi. Foto: Bob Awick

Volksuniversiteit Huizen en BEL gefuseerd

HUIZEN - De Volksuniversiteit Huizen is met ingang van 1 juli gefuseerd met de Volksuniversiteit Laren-Blaricum-Eemnes. Samen gaan ze verder onder de nieuwe naam Volksuniversiteit Het Gooi. "Die naam was nog vrij", stelt de kersverse voorzitter Evert de Jong, oud-wethouder van Laren en al langer betrokken bij de volksuniversiteit. Samen met Carla Cahn, Jan de Jong en Aukje Krul uit de BEL en Wim Dooge en Miklos van Rooijen uit Huizen gaat hij de kar trekken.

"Ik liep al mee in het bestuur en we waren aan het bekijken hoe we konden gaan samenwerken. De crisis duurde voort en dat merkten we. Ook kregen de buurthuizen minder subsidie, waardoor ook volksuniversiteiten meer huur moesten gaan betalen", vertelt De Jong. "Dat samenwerkingstraject is in een stroomversnelling geraakt en nu zijn we dus gefuseerd."

Cijfers
De Jong bestudeerde de cijfers van de twee volksuniversiteiten. "Wat mij opviel is dat in Huizen de volksuniversiteit cursussen die financieel niet opbrachten wat nodig was, lieten vervallen. Daardoor liep het aantal cursisten terug. De BEL koos er juist voor deze wel door te laten gaan en teerde daardoor in op het geld, maar had meer cursisten. Hoe dan ook, de crisis duurde maar voort en de volksuniversiteiten krijgen geen subsidie meer. Er moest dus wat gebeuren, want anders houdt het gewoon op. De volksuniversiteit in Soest en Nieuwegein zijn er bijvoorbeeld al mee gestopt."
Door samen te gaan kunnen de volksuniversiteiten cursussen samenvoegen, hun bezetting verbeteren en toch een gevarieerd programma aan blijven bieden. "Op deze manier hopen wij nog lang te kunnen blijven bestaan. In Laren zag je afgelopen jaar dat de mensen weer wat meer komen, dat is ook een goed teken en we zitten natuurlijk in een gebied met vaak koopkrachtig publiek."
De nieuwe Volksuniversiteit Het Gooi maakt de keuze om weer gewoon met een mooi programmaboekje te komen. "In het verleden wilde we deze kosten niet maken, maar we merken dat als mensen ons alleen via internet kunnen vinden of via een stencil de belangstelling minder wordt. Ons doel is juist om meer mensen naar onze cursussen te laten komen. Theaters kiezen er ook niet voor niets voor om een mooie glossy uit te geven voor hun aanbod. Ons boekje moet mensen verleiden om te komen en ze kunnen het bewaren om later nog eens door te bladeren en te kijken of er nog iets is waar ze naartoe willen. Bovendien is het relatief goedkoper om meer exemplaren te laten drukken. Het boekje zal nu in Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren verspreid worden, ik denk zo'n 27.000 exemplaren in totaal." Om de nieuwe start te markeren van de gefuseerde volksuniversiteit zal burgemeester Fons Hertog van Huizen op 25 augustus het eerste exemplaar feestelijk in ontvangst nemen. Het programmaboekje wordt vervolgens in september verspreid en op 19 september start het nieuwe seizoen feestelijk met een lezing door Kick van der Veer over de geschiedenis van het Nederlandse cabaret in samenwerking met de Bibliotheek HLB.

Activiteiten
Het programma voor het komende seizoen 2016-2017 biedt de keuze uit 112 activiteiten: cursussen, lezingen, workshops op allerlei gebieden, vele wandelingen en natuurlijk de talencursussen. Van yoga en tai-chi tot culinaire workshops, lezingen over de meest uiteenlopende onderwerpen maar ook heel praktische cursussen zoals Klein Vaarbewijs, Starten met Twitter en dergelijke. Nieuw zijn de Kunstbus-uitstapjes die in samenwerking met Volksuniversiteit Naarden-Bussum, worden georganiseerd. Zie ook de website volksuniversiteithetgooi.nl.