De nu 15-jarige Nadiah toont haar zilveren medaille die ze op het NK min 18 heeft gehaald.
De nu 15-jarige Nadiah toont haar zilveren medaille die ze op het NK min 18 heeft gehaald. Foto: Koosje de Beer

Op naar Europees succes

HUIZEN - In de serie 'Hoe is het met… ?' blikken we terug en vooruit met mensen die al eerder in de krant stonden met een verhaal. Deze keer spreken we met Nadiah Krachten over het wedstrijdseizoen dat ze net als veelbelovend judoka heeft afgesloten.

door Koosje de Beer

"Ik heb mijn doelstellingen voor dit jaar gehaald", constateert Nadiah opgelucht. "Ik wilde graag meedoen aan judowedstrijden op Europees niveau en dat is gelukt. Dit jaar heb ik in Ehrfuhrt, Berlijn en Teplice in Tsjechië meegedaan met wedstrijden voor de Europacups."

Tot de echt grote kanshebbers behoorde de inmiddels vijftienjarige judoka nog niet, maar ze hoopt dat dit volgend jaar wel gaat lukken.

Trainingsstages
"In Ehrfuhrt ben ik negende geworden, maar bij de twee andere toernooien lag ik er in de eerste ronde uit", blikt ze terug. "Dat is natuurlijk jammer, maar heel erg vind ik het niet, omdat ik nu wel veel internationale wedstrijdervaring op heb kunnen doen. Ook waren er na elk toernooi trainingsstages van drie dagen waaraan ik heb meegedaan. Ik heb in die stages vooral vriendschappelijke wedstrijden gejudood met de andere deelnemers." Lachend: "Ja, het kwam voor dat ik tijdens de trainingsstages won van judoka's die in het toernooi verder zijn gekomen dan ik."

Nationale selectie
Behalve in het buitenland judode Nadiah ook bijna elk weekend wedstrijden in eigen land, waaronder de Nederlandse Kampioenschappen voor senioren, min 21 en min 18. "Over die resultaten kan ik alleen maar tevreden zijn", zegt ze. "Op het NK senioren ben ik op de vijfde plek geëindigd. Op de kampioenschappen min 21 en min 18 heb ik het brons en het zilver kunnen pakken." Waarschijnlijk dankzij deze medailles is Nadiah gevraagd voor de nationale selectie die elke zondag in Nieuwegein traint.

"Ik ben nu officieel topsporter, want in deze selectie zitten de vier beste judoka's van elke gewichtsklasse", licht ze toe. "Zij is zwaarder dan ik dus we judoën niet samen, maar de bekende judoka Kim Polling traint hier ook." Op donderdag volgt Nadiah een speciale training in Haarlem, de andere dagen van de week is ze te vinden bij sportschool Rebel, waar ze sinds kort ook krachttraining krijgt.

'Ik ben nu officieel topsporter, in de selectie zitten de vier beste'

EK, WK Jeugd Olympische Spelen: het zou leuk zijn

"Ik ben nu oud en sterk genoeg om dit soort trainingen te mogen volgen", legt ze uit. "Het is wel wennen, maar ik merk dat ik het wel leuk vind. Deze training heb ik ook echt nodig, want je techniek kan nog zo goed zijn, op een gegeven moment ga je wedstrijden verliezen op kracht. Zeker nu ik volgend jaar in de gewichtsklasse van min 57 kilo in plaats van min 52 kilo ga judoën."
Komend jaar is het vooral belangrijk voor Nadiah om op alle meetmomenten goed te zijn, zodat ze weer de kans krijgt om Europees te judoën. "Ik hoop dat ik dan op de Europacups wel een medaille pak, want dan krijg ik waarschijnlijk de kans om op het EK, WK of de Jeugd Olympische Spelen uit te komen. Het zou heel leuk zijn als ik naar alle drie kan gaan, maar als een van de drie lukt, heb ik ook mijn doel gehaald."
Voordat het zover is gaat de familie Krachten eerst met vakantie. Twee weken lang, waarin Nadiah niet kan en mag trainen. "Op zichzelf lijkt me dat wel lekker rustig, zeker de eerste week. Maar het kan best zijn dat het in de week daarna weer gaat kriebelen en ik er weer heel veel zin in krijg om in de dojo te staan", zegt ze tot slot.