Een illustratie van het nieuwe pand dat op het schoolterrein moet gebouwd worden.
Een illustratie van het nieuwe pand dat op het schoolterrein moet gebouwd worden. Foto: Gemeente Huizen

'Omvang, ligging en hoogte volstrekt onacceptabel'

HUIZEN – De gemeente presenteerde afgelopen donderdag aangepaste plannen voor een nieuw appartementencomplex voor mensen met een verstandelijke beperking aan de Amer. Ondanks dat de gemeente negen aanpassingen heeft gedaan na commentaar van omwonenden op de eerste schetsen, zijn de buurtbewoners nog steeds niet tevreden.

door Floris Hulleman

Op dit moment staat op het perceel een leegstaand schoolgebouw uit de jaar tachtig dat gesloopt gaat worden. Aan de gemeente om een nieuwe bestemming te vinden voor deze locatie. Mede door het nijpende tekort aan goede locaties voor mensen met een verstandelijke beperking, presenteerde de gemeente afgelopen december een plan voor een nieuw complex op deze locatie. Dit zorgde voor onrust onder de aangrenzende bewoners van de Amer, Delta, Westkade en Amstel.

Onacceptabel
Knelpunt is de grootte van het beoogde nieuwe gebouw en het aantal appartementen. In het eerste plan was het de bedoeling dat er 40 appartementen zouden komen en het gebouw drie verdiepingen zou krijgen. Dit in contrast met de school die maar één laag had. "De omvang, ligging en hoogte zijn volstrekt onacceptabel. Vrij uitzicht, lichtinval, privacy, rust, groenvoorzieningen en (verkeers)veiligheid worden tenietgedaan door de voorgestelde bebouwing", aldus de groep in een reactie op de eerste plannen.

Met het commentaar van de eerste bijeenkomst ging de gemeente terug naar de tekentafel. Vele schetsen werden gemaakt. Donderdag presenteerde de gemeente, onder leiding van wethouder Marlous Verbeek, de aangepaste plannen. "Wij hebben het plan op een negental punten aangepast. Het aantal woningen in het appartement is teruggebracht van 40 naar 38. Het gebouw is 500 vierkante meter kleiner geworden en de tweede bouwlaag aan de zijde van de Amer is verkleind." Met nog een paar andere aanpassingen geloofde de gemeente een goed alternatief te bieden.

Toch bleven de omwonenden kritisch. "Dit perceel is prima geschikt voor een dergelijke bebouwing, maar niet in deze complexiteit. Ook 38 appartementen vinden wij te veel. Wij zijn één bouwlaag gewend en drie is de limit. Wij boeten in op zicht en privacy en dat willen wij aanvechten", aldus Frans Wikkerman die woont aan de Amer. "Ik woon zelf aan de Westkade. De bezwaren ten aanzien van privacy zijn niet weggenomen", was de conclusie van een andere mevrouw in de zaal.

Ondanks de blijvende kritiek bleef de wethouder proberen uit te leggen dat dit toch echt de beste oplossing was. ''Het is lastig, maar wij hebben heel lang gewikt en gewogen over het aangepaste plan'', aldus Marlous Verbeek. De andere aanwezige wethouder, Janny Bakker, wees ook op de bestemming van het pand. "Een van de redenen van de omvang van dit project is dat de Stichting Philadelphia Zorg het plaatje financieel rond moet krijgen. Als je kijkt naar wat er nodig is om een voorziening als deze, met een doelgroep die hele intensieve hulp nodig heeft, te kunnen realiseren, heb je dit nodig." Met andere woorden: het kan niet kleiner.

'Wij boeten in op zicht en privacy en dat willen wij gaan aanvechten'

Moeilijke discussie
Al snel bleek dat het een moeilijke discussie zou worden. Niet alleen had de gemeente haar best gedaan om de kritiek te verwerken in een aangepast plan, ook de bewoners onderling hebben verschillende belangen. "Als je ergens iets oplost, creëer je weer ergens anders een probleem", vatte Marloes Verbeek mooi samen.

Uiteindelijk was de conclusie dat het aangepaste plan, in zijn huidige vorm, zal worden voorgelegd aan de raad. Over één detail zal nog met een kleine groep gesproken worden. "Wij zijn bereid om nog te kijken naar de mogelijkheden om een blokje van de derde verdieping iets te verplaatsen voor de bewoners van de Amer. Maar ik wil daarmee geen hoge verwachtingen scheppen", waren de besluitende woorden van wethouder Verbeek.

Voor de omwonenden is hiermee de kous nog niet af. Zij bezinnen zich op vervolgstappen. Zij kunnen later nog bezwaar aantekenen tegen de plannen.

Het leegstaande schoolgebouw is maar één verdieping hoog.