Via deze brug komen de criminelen het Vierde Kwadrant binnen en gaan ze op jacht naar auto-onderdelen.
Via deze brug komen de criminelen het Vierde Kwadrant binnen en gaan ze op jacht naar auto-onderdelen. Foto: Bob Awick

Sociale controle als middel tegen inbraken

HUIZEN – Enkele wijken in Huizen worden al weken geteisterd door criminelen die op jacht zijn naar auto-onderdelen. Airbags, geluidsinstallaties en zelfs complete boardcomputers worden gestolen en de eigenaren blijven vaak achter met duizenden euro's schade. Het probleem is al jaren bekend bij de politie, maar die staat tot op heden machteloos tegen de effectieve aanpak van de criminelen. Toch denken de beheerders van de WhatsAppbuurtpreventiegroepen in de gemeente dat de buurt een belangrijke rol kan spelen.

door Floris Hulleman

Sinds een jaar kent deze gemeente een nieuwe vorm van buurtpreventie. Via WhatsApp worden mensen op de hoogte gehouden van mogelijke incidenten in hun eigen buurt met als doel het terugdringen van het aantal inbraken in Huizen. Bloem Damen is een van de beheerders van de groepen en vanaf het begin betrokken. Via de WhatsAppgroepen krijgt zij vaak meldingen van verdachte situaties of leest ze verhalen van mensen die bestolen zijn.

Onrust
"Ik merk dat er een gevoel van onveiligheid hangt. Mensen zijn bang dat er wat kan gebeuren. Ik lees vaker dat mensen naar buiten gaan om toch even te controleren of er wat is gebeurd. Daar hebben mensen onrust van", analyseert Damen. Met name het Vierde Kwadrant is de laatste weken vaak in het nieuws. Twee weken terug werden hier in één nacht vier airbags ontvreemd bij verschillende auto's.

Patronen ontdekt
Inmiddels zijn de buurtbewoners zo scherp dat ze al enige patronen hebben ontdekt. "Vaak rijdt er overdag een auto door de straat met een 'scout', die zoekt dan naar de juiste auto. Inmiddels zijn al enige kentekens bekend bij de politie. Doorgaans slaan ze dan die nacht toe tussen vier en zes uur in de morgen. Ze parkeren de auto in de aangrenzende wijk en lopen via het bruggetje bij basisschool de Sprinkplank of via de brug bij het Pythagoraspark de wijk in", vertelt een buurtbewoner. De verdachten, vaak onherkenbaar, zijn door meerdere bewoners vastgelegd op camera. "Ze lopen dan heen en weer met volle rugzakken. Je kunt het hele pad traceren. Vaak zijn ze er dan een week of twee niet en dan zijn ze er weer. Blijkbaar valt dat niet te stoppen of tegen te houden."

Eerder liet de politie al weten moeite te hebben om deze vorm van criminaliteit onder controle te krijgen. De politie heeft al sinds 2010 de handen vol aan dit type diefstal. "We hebben geen spoor van mogelijke daders. We vermoeden dat deze inbraken worden gepleegd op een georganiseerde manier. Opvallend is dat de diefstallen vooral plaatsvinden in gemeenten met een goede aansluiting op een snelweg", stelde een woordvoerder eerder in de krant.

Verdacht gedrag
Ondanks dat het lastig is om grip te krijgen op de criminelen, gelooft Bloem Damen wel dat er een belangrijke taak is weggelegd voor de wijk. "Ik denk dat je met sociale controle heel ver komt. Mensen weten welke auto bij wie hoort in de wijk. Je ziet dus in de wijk ook als er een vreemde auto is."

Beheerder: 'Ik denk
dat je met sociale controle heel ver komt'

Ook verdacht gedrag kan opgemerkt worden. "Als iemand bijvoorbeeld verdacht stilstaat bij auto's, spreek ze dan gewoon even aan. Het is heel makkelijk te vragen wat iemand daar doet. Dat hoeft helemaal niet negatief. Als het iemand was met slechte intenties kun je het misschien wel voorkomen", omschrijft Damen. "Meld het ook in de WhatsAppgroep en bel altijd eerst 112."

Volgens de groepbeheerder kunnen mensen soms meer doen dan ze denken. "Denk bijvoorbeeld aan iemand die dagelijks de hond uitlaat of de postbode. Die kennen vaak een buurt heel goed. Zij kunnen een wezenlijk verschil maken."