'Uitgestelde koffie' is een eenvoudige manier om iets goeds te doen voor een ander. Gaby Fecken is er nu ruim een half jaar mee bezig.
'Uitgestelde koffie' is een eenvoudige manier om iets goeds te doen voor een ander. Gaby Fecken is er nu ruim een half jaar mee bezig. Foto: Yvette de Vries

Vraag naar 'uitgestelde koffie' moet nog op gang komen

HUIZEN - De Huizense Gaby Fecken vertelde in het HuizerNieuws van 9 maart over haar initiatief Uitgestelde Koffie 't Gooi. Een eenvoudige manier om door middel van zoiets kleins als een kop koffie iets goeds te doen voor een ander. Ze startte begin februari en had binnen een maand al vijf Gooise horecagelegenheden als deelnemer. In deze zomerserie Hoe is het met... kijken we hoe het er nu voorstaat.

door Yvette de Vries

Veel reacties gehad op het artikel?
"Ja, heel veel leuke reacties. Niet direct concrete aanmeldingen van nieuwe deelnemers, maar het heeft in 't Gooi wel veel meer bekendheid gekregen. Het wordt een beetje die olievlek die ik wilde. Ook op de Facebookpagina zijn er meer volgers. Het waren er in maart bijna 300, nu zijn we de 380 fans gepasseerd."

En hoe staat het er nu voor?
"Drie weken geleden werd ik benaderd door deelnemers uit Hilversum en ik kreeg twee aanmeldingen uit Bussum. Van Brownies & DownieS op het Julianaplein en Koffie Society op de Laarderweg. Daar spreek ik binnenkort mee af. En we hebben raamstickers geplakt, zodat het duidelijk is waar je een uitgestelde koffie kunt krijgen. Verder ben ik benaderd door Regina Bruins, directeur van de Vrijwilligerscentrale in Huizen. Zij komen met veel instanties en stichtingen in aanraking die een hulpvraag bij een bedrijf neerleggen. Ik wil bekijken wat zij voor Uitgestelde Koffie kunnen doen."

Wie doen er nu allemaal mee?
"Het Wapen van Huizen, de poffertjeskraam op de Brink in Laren, EVEN Eten&Drinken bij De Doelen in Naarden, Cobra Coffee in Hilversum en tot slot in Bussum De Smulderie en Juice Monkey - voor een uitgestelde smoothie."

Hoe ben je op het idee gekomen?
"Ik moest voor mijn opleiding Trendwatching een blog schrijven. De eerste had als titel 'Trendwatching is een vies woord', een groot thema. Voor de tweede blog kreeg ik de opdracht om het bij iets kleins te houden. Ik dacht koffie, kleiner kan het niet. Maar daar had ik me dus in vergist. Al snel had ik honderden uitgestelde kopjes koffie op de teller staan."

'Zou fijn zijn als het heel normaal is om erom te vragen'

Je wilt nog groeien, toch?
"Jazeker, daar heb ik nieuwe horecagelegenheden voor nodig die mee willen doen, maar ook vanuit de consument moet de vraag komen. Maar het hoeft ook niet allemaal in één keer. Als mensen een kop koffie drinken en vragen of ze een uitgestelde koffie kunnen afrekenen, krijg je wel meer vraag. Het moet in meerdere lagen van de bevolking bekend worden."

"Er zijn genoeg mensen die voor een uitgestelde koffie in aanmerking komen. Ik merk nog wel dat er schaamte is om om een uitgestelde koffie te vragen. Dat is jammer, het zou fijn zijn als het heel normaal is om daarom te vragen. Ik denk er ook over om flyers bij de Voedselbank neer te leggen."

Kan iedereen meedoen?
"Ja hoor, iedere horecazaak die mee wil doen is welkom. Dus wie mee wil doen, kan contact met mij opnemen of via de Facebookpagina van Uitgestelde Koffie 't Gooi een berichtje sturen."

Doe je het nog steeds alleen?
"Voor een groot deel wel, daarom heeft het ook even wat stilgelegen. Druk met mijn werk en net een studie afgerond. Dus als iemand het leuk vindt om mee te helpen en horecazaken te benaderen om uit te leggen hoe het werkt: graag!"