Directeur Herman van der Heiden is al ruim veertig jaar betrokken bij het omwerken van puin tot een nieuwe grondstof voor de wegenbouw.
Directeur Herman van der Heiden is al ruim veertig jaar betrokken bij het omwerken van puin tot een nieuwe grondstof voor de wegenbouw. Foto: Bob Awick

'In alle wegen in Huizen die vernieuwd zijn, zit mijn puin'

door Floris Hulleman

HUIZEN – "Wij verwerken ruim 50.000 ton per jaar en al het puin komt uit deze omgeving. Het meeste van het gerecyclede puin komt ook weer terug in de regio. Bijvoorbeeld naar de rotonde bij het gemeentehuis gaat nu 1.600 ton voor de onderlaag." In de zomerserie 'Achter de Schermen bij…' nemen we een kijkje bij verschillende bevlogen ondernemers. Het HuizerNieuws gaat deze week in gesprek met Herman van der Heiden, directeur van Feep van der Heiden Puinrecycling.

Elke morgen om half zes gaat de wekker bij Herman van der Heiden. "Ik zorg dat ik hier om kwart voor zes ben. Ik gooi dan alles open en vaak staan de eerste grote trailers al te wachten om geladen te worden. Die rijden dan vanuit hier met de lading naar andere locaties in het Gooi om daar om zeven uur de spullen af te geven", schetst de directeur als hij een rondleiding geeft over het terrein.

Het bedrijf is gespecialiseerd in het omwerken van puin van gebouwen en wegen tot een nieuwe grondstof: menggranulaat. Dit wordt gebruikt als funderingsmateriaal voor onder wegen of onder asfalt. Bij het bedrijf werken relatief weinig mensen. "Meestal zitten er twee mensen op kantoor die zich bezighouden met de administratie en de wegingen. Daarnaast zitten er drie op de machines."

Magneten
Een graafmachine staat op de grote berg puinbrokken. Stukken steen met uitstekende metalen buizen worden opgeschept en door de grote arm van de machine begeleid naar een voeder die is verbonden aan een grote lopende band. Het puin komt via de lopende band terecht in een grote breker die de grote stukken puin verpulvert tot kleinere stukjes. Door middel van een zeef worden de eerste stukken groot plastic en hout eruit gevist. Middels twee sterke magneten worden alle stukken metaal eruit gehaald. Aan het eind van het proces blijven kleine stukjes over van maximaal vier centimeter: het menggranulaat.

Wegen
In grote vrachtwagens wordt dit granulaat weer afgevoerd naar plekken in het Gooi waar wegen worden aangelegd, zoals bijvoorbeeld nu in de Blaricummermeent. '"In alle wegen in Huizen die in de laatste dertig jaar vernieuwd zijn, zit mijn puin. Alle wegenbouwers die een weg aanleggen halen het puin voor de onderlaag bij mij op."
Om die nieuwe grondstof te maken, moet er natuurlijk veel gesloopt worden. In de afgelopen jaren zijn de nodige 'iconische gebouwen' door het bedrijf gesloopt en gerecycled. "Ik heb in het havengebied van Huizen zo'n beetje alles gesloopt: de Kalkovens, de textielfabriek. Wij hebben recent alle buitenzwembaden bij de Biezem gesloopt. Het puin daarvan is hierheen gebracht, maar daarvan is ook weer heel veel in het Gooi onder de wegen gestopt."

Pioniers
De directeur is zichtbaar trots als hij vertelt over de resultaten van de afgelopen jaren. "Wij zijn ooit begonnen als brekertje dat in de winter weinig werk had. Wij zijn toen op een gegeven moment het puin gaan omwerken. We waren toen heel vooruitstrevend. Wij zijn pioniers geweest om mee te gaan in die ontwikkeling, iedereen lachte ons eerst uit. Ook de overheden. Nu ben je opeens geweldig. Wij zagen het toen al zitten, wij zagen die toekomst", vertelt Van der Heiden wijzend op de huidige trend waarin groen en recyclen helemaal hip is.

In de loop der tijd is het bedrijf een verzamelpunt geworden voor meer afval. "Wij nemen ook groen-, bouw- en bedrijfsafval in. Per jaar hebben we alleen al 2.500 ton aan groenafval. En dat groen weegt helemaal niets."

Voorliefde
"Wij hebben een voorliefde voor recycling, het is zonde om alles weg te gooien. Ik vind dit echt geweldig. Die troep komt hier binnen en we maken er hele mooie producten van. Van weggooien naar nieuwe producten, dat vind ik het mooiste dat er is", vertelt de directeur met een grote grijns.

Inmiddels is de directeur al 67 jaar, maar hij weet nog van geen ophouden. Al vanaf zijn jeugd werkt de sloper gemiddeld 80 uur per week. Als het aan de directeur zelf ligt, zal hij altijd te vinden blijven op of rond de bergen met puin.

Grote graafmachines laden de vrachtwagens vol met de nieuwe grondstof.