De bijzondere blusboot is straks van dichtbij te zien.
De bijzondere blusboot is straks van dichtbij te zien. Foto Havenfestival Huizen

Beroemde blusboot present tijdens Havenfestival Huizen

HUIZEN - De voormalige Amsterdamse brandblusboot Jan van der Heyde II komt definitief naar Huizen om bewonderd te kunnen worden tijdens het Huizer Havenfestival op 17 september. De organisatie maakt de komst van het bijzondere schip met trots bekend.

De Jan van der Heyde II werd in 1929 gebouwd te Hamburg en per januari 1930 in dienst gesteld als stadsbrandblusboot in Amsterdam. Hij is vernoemd naar de beroemde uitvinder, schilder en generaal-brandmeester Jan van der Heyden (met een n op het eind). Het bijzondere aan de boot is zijn hoge mate van bedrijfszekerheid. Zowel het voortstuwings- als het pompmechanisme is dubbel uitgevoerd: twee roeren, twee schroeven, twee motoren en twee pompen. Elke motor dient om bij het varen een schroef en bij brand een pomp aan te drijven. Gezamenlijk leveren de pompen op vol vermogen zo'n 10.000 liter water per minuut.
Het Havenfestival Huizen kent diverse maritieme elementen, maar biedt ook plaats aan het bekende Oldtimerfestival. De organisatie verwacht zo'n 25.000 bezoekers.