Dennis van der Graaff (l) en Pierre Glaser werden aangezien als inbrekers, maar dat bleek een grote vergissing.
Dennis van der Graaff (l) en Pierre Glaser werden aangezien als inbrekers, maar dat bleek een grote vergissing. Foto: Bob Awick

'Ik kreeg een belletje
dat ik werd gezocht'

HUIZEN - Drie mannen zijn door een vervelend misverstand aangeduid als mogelijke inbrekers die gezocht werden voor een diefstal. Na contact met de politie is geconstateerd dat er inderdaad niets aan de hand was.

Afgelopen zondag verscheen er een bericht op Burgernet dat de politie op zoek was naar drie mannen in de buurt van de Draaikom. Ze zouden zich verplaatsen in een klein busje met daarop een blauw logo met de letters 'wouters'. Een van de mannen zou blank en kaal zijn. "In eerste instantie dacht ik dat het een grap was", vertelt Dennis van der Graaff, ook wel de 'blanke, kale man' en bestuurder van het busje.

Fietssleutel kwijt
Samen met Pierre Glaser en nog een derde man heeft hij een bizarre week achter de rug. Graag willen ze uitleggen wat er die avond is gebeurd. "Wij waren voor een bijeenkomst bij de Draaikom die zaterdagavond. Achteraf ben ik daar mijn fietssleutel kwijtgeraakt", vertelt Glaser. "Wij zijn met zijn allen gaan zoeken, maar niemand kon iets vinden. Ik heb ook geen reservesleutel meer, dus dat slot zouden we niet open krijgen."

Al snel ontstond het plan om te kijken of het slot gekraakt kon worden. "Ik ben stukadoor en heb dus van alles bij me. Ik was met de auto van mijn werk en besloot deze voor het hek te zetten", vertelt Dennis van der Graaff. Het slot werd met behulp van gereedschap opengebroken. "Wij hebben daar nog wel even over gedaan. Ik zei nog voor de gein: wat zullen mensen wel niet denken'', zegt Van der Graaff. Toen het slot geopend was, praatten de heren nog even na bij het busje.

Gezocht
De volgende ochtend schrok Van der Graaff, die op dat moment in de kerk bezig was, zich een hoedje toen hij door vrienden gebeld werd. Een buurtbewoner had de politie gebeld en vervolgens werd door de politie een bericht via Burgernet verzonden met de signalementen. "En ik kreeg dus de volgende dag te horen dat ik werd gezocht." Het bericht was meermaals gedeeld. "Het ergste vond ik nog dat de naam van het bedrijf waarvoor ik werk genoemd werd. Ik zit nog in mijn proeftijd en zou die woensdag een functioneringsgesprek hebben", vertelt Van der Graaff.

Teruggevonden
Ook Pierre Glaser kwam er al snel achter dat het mis was. "Het ergste was nog dat ik die dag erna, terwijl ik televisie zat te kijken, mijn fietssleutel weer terugvond in mijn pakje shag." Hij besloot contact op te nemen met de politie. Die kwam zondagavond langs om het verhaal op te tekenen. "Die agent heeft toen foto's gemaakt van mijn fiets en van het sleuteltje. Hij beloofde ook dat alles tenietgedaan zou worden."

Machteloos
Helaas gebeurde dit ten dele. De politie haalde het bericht offline, maar vergat daarbij een rectificatie te plaatsen. Hierdoor wisten onder meer journalisten niet wat er aan de hand was. "En toen kwam het ook nog in de krant", zegt Van der Graaff geƫrgerd. "Ik voelde me toen een beetje machteloos en ik was ook best wel boos. Ik ben mijn leven aan het beteren, alles gaat echt lekker en dan word ik vals beschuldigd." Ook Glaser vindt het een vervelende situatie. "Ze hielpen mij met mijn fiets en worden nu in een kwaad daglicht gesteld."

Inmiddels is de hele situatie weer hersteld. Er is een tweede bericht online gekomen waarin de situatie wordt uitgelegd. Terugkijkend kan Van der Graaff de humor er wel van inzien. "Je verzint het niet. Het was echt de verkeerde tijd en de verkeerde plek." Ook heeft hij zijn functioneringsgesprek goed doorstaan. "Mijn baas vroeg of ik het wilde uitleggen en gelukkig heb ik wel een contract gekregen", vertelt hij opgelucht. Ook is hij blij dat op deze manier de naam van het bedrijf waarvoor hij werkt weer gezuiverd is.