Voor de laatste keer zien we Han Doove op 'zijn' Huizermaat. 'De reuring ga ik het meest missen.'
Voor de laatste keer zien we Han Doove op 'zijn' Huizermaat. 'De reuring ga ik het meest missen.' Foto: Bob Awick

Han Doove: 'Ze hoeven zich over mij geen zorgen te maken'

HUIZEN - Rector Han Doove neemt na 39 jaar afscheid van middelbare school Huizermaat en is per 1 augustus met pensioen. Hij begon in 1978 als biologieleraar en werkte zich op tot rector. "Wat ik het meest ga missen, is de reuring. Er stonden altijd wel kinderen aan de deur of een collega die iets wilde vragen."

door Floris Hulleman

Toen de rector laatst zijn auto parkeerde bij winkelcentrum Oostermeent kwam er een vrouw van rond de vijftig met haar winkelwagen aanlopen. "Hé, Han Doove", riep de vrouw. Doove begroette haar vriendelijk, maar wist niet meteen wie het was. "Cindy is mijn naam. Ik heb bij u in de klas gezeten." Toen herkende de rector de vrouw die in 1980 in één van zijn eerste jaren op de Huizermaat heeft gezeten.

Biologieleraar
Een praktijkvoorbeeld voor Doove van hoeveel mensen uit Huizen en omstreken hem kennen. In de 39 jaar dat hij actief is geweest op de school, heeft hij er veel zien komen en gaan. Hij begon in 1978 als biologieleraar op de middelbare school in Huizen, na het afronden van zijn opleiding in Utrecht. "Ik ben zelf geboren en getogen in Utrecht. Ik volgde de opleiding Biologie, maar was toen nog aan het nadenken over wat ik wilde. Later in de schoolperiode werd ik gevraagd om te assisteren bij de practica om de proeven voor te bereiden en uit te voeren. Dat was hartstikke leuk", herinnert Doove zich.

Oriënteren
Naar aanleiding van die ervaring begon de leraar in spe zich te oriënteren op mogelijke scholen waar hij kon werken. "Ik wilde wel voor een school gaan waar vooruitstrevend onderwijs gegeven werd. Ik heb toen een lijstje gemaakt met potentiële scholen en een daarvan was de school in Huizen. Ik moest eerst wel even kijken waar dat lag, want mijn horizon reikte tot Hilversum", lacht Doove. Mede door de persoonsgerichte aandacht op de Huizermaat besloot hij te solliciteren en werd na een spannende sollicitatieronde aangenomen als biologieleraar.

"Ik was niet zo streng", vertelt Doove over zijn aanpak. "Aan het begin van een uur probeerde ik altijd de context te creëren van de les. Meestal begon ik met een prikkelende vraag. Bijvoorbeeld: wist je dat planten ook ademen? Daarnaast vond ik het belangrijk dat leerlingen zelf dingen ontdekten, dat is vaak veel effectiever. In de praktijk leren studenten meer dan wanneer ze alleen de theorie behandelen", zo vindt de onderwijsman.

De eerste twee jaar was hij volop bezig met lesgeven, maar al snel kwam er meer om de hoek kijken. "Na twee jaar kwam ik in de schoolleiding terecht. Daar moest ik nog eerst voor gekeurd worden, vond de gemeente Huizen. Ik werd goed bevonden en was daarmee een van de eerste gecertificeerde conrectoren." Lange tijd was hij conrector van de onderbouw en gaf hij aan drie klassen biologieles. "Dat heb ik tot ongeveer 2005 gedaan."

'Die persoonlijke aandacht is altijd een sterk punt geweest'

Frisse wind
In 2008 schopte Doove het tot rector en werd hij medeverantwoordelijk voor een frisse wind door de school. "Kort na mijn aantreden bleek de noodzaak aanwezig om ons te bezinnen over een mogelijke verandering van de visie van de school. Ik vond het belangrijk dat wij dicht bij onszelf bleven, maar wel wat toevoegden", vertelt de rector, wijzend op een boekje met daarop de slogan van de school: 'Persoonlijke aandacht, uitstekende prestaties'. "Die persoonlijke aandacht is altijd een sterk punt geweest. Zo is de relatie met de kinderen heel belangrijk, elke docent is ook mentor. Maar daaraan toegevoegd zijn de prestaties, die wij nu heel goed kunnen meten. Zo hebben wij bij elke leerling de vinger aan de pols en kunnen wij nog persoonlijker betrokken zijn", vertelt Doove.

Imago verbeterd
"Zonder dat ik pedant wil klinken, ben ik heel blij dat wij met die twee aandachtspunten het imago van de school hebben kunnen verbeteren. Daar ben ik het meest trots op. De Huizermaat is altijd een goede school geweest en daar hebben wij nu ook meer waardering voor gekregen", blikt Doove terug op de afgelopen jaren.

Het nieuwe beleid heeft een mooie groei tot gevolg. "Wij zitten nu op ongeveer 1.200 leerlingen en toen ik begon waren dat er rond de 900. Wij hebben ervoor gekozen om ook ruimte te bieden voor vwo-leerlingen met extra pluspakketten. Dat helpt ook." De leerlingen komen van heinde en verre. "Van Amsterdam tot Leusden." Een bevestiging voor de scheidend rector dat de keuze voor de vwo-klassen effect heeft gehad.

Trots
Terugkijkend op zijn loopbaan is Doove vooral trots op de samenwerkingen. "Wij hebben samen met de docenten een fantastische school gebouwd en hebben een goed klimaat in de school." Vanwege dat prettige klimaat is hij ook nooit weggegaan. "Begin jaren negentig ben ik op veel scholen geweest om daar nieuwe leraren in te werken. Ik ben niet één school tegengekomen waar ik liever had gezeten."

Hobby's
Nu het einde van deze periode in zicht komt gaat hij, ondanks dat hij er vrede mee heeft, het wel missen." Voorlopig neem ik even afstand. Ik heb een aantal hobby's en een huis in Frankrijk waar ik lekker naartoe kan. Ze hoeven zich over mij geen zorgen te maken. Ik ga met een voldaan gevoel weg", vertelt de vertrekkend rector.

Opvolger
Doove is per 1 augustus opgevolgd door Tanja de Ruijter, die het huidige beleid voortzet.

Biologieleraar Han Doove in zijn begintijd.