Met een graafmachine wordt de nieuwe droge sloot naast de Bestevaer uitgegraven.
Met een graafmachine wordt de nieuwe droge sloot naast de Bestevaer uitgegraven. Foto: Gemeente Huizen

Droge sloot aangelegd tegen wateroverlast

door Floris Hulleman

HUIZEN - De gemeente heeft aan de Bestevaer naast het voetbalkooitje een wadi aangelegd. Dit is een droge sloot waar overtollig regenwater tijdelijk kan worden opgevangen na bijvoorbeeld een fikse regenbui. Het regenwater zakt dan langzaam de grond in.

Een grote graafmachine is in het totaal vijf dagen bezig geweest met het uitgraven van de droge sloot. De werkzaamheden kregen veel bekijks van buurtbewoners die daar regelmatig wandelen met de hond. Volgens Tom Schoenmaker, namens de gemeente nauw betrokken bij het project, waren de meeste reacties op de aanleg positief.

Groen
Op dit moment valt de sloot nog heel erg op omdat er nog geen groen is ingezaaid. Schoenmaker gelooft dat de wadi na het inzaaien zal opgaan in de omgeving.

Tijdelijke goot
Naast de aanleg van de wadi heeft de gemeente ook een tijdelijke oplossing getroffen voor de wateroverlast voor bewoners van de De Ruyterstraat en de Driftweg. De stoep langs de Driftweg richting de rotonde is verlaagd en dient nu als goot.
Deze goot is aangesloten op een tijdelijke put. Het overtollige water wordt via een buis naar de net aangelegde droge sloot geleid. Mocht er vanaf nu sprake zijn van overtollig water dan kan dit dus via de goot geleid worden naar de drooggelegde sloot.
De aanleg van de wadi en de tijdelijke goot maken deel uit van een groter project dat in oktober zal starten. Onder de Driftweg en de Botterstraat loopt het hoofdriool waar ook de achterliggende wijken op zijn aangesloten. Omdat het water bij veel regenval vaak moeilijk weg kan, hebben omwonenden overlast van het water.
Daarom presenteerde verantwoordelijk wethouder Gerrit Pas tijdens een informatieavond aan het begin van dit jaar de plannen voor de aanpak van de overlast.

Vernieuwd
De riolering in de straten zal vanaf oktober compleet worden vernieuwd. Er komt een aparte pijp voor de afvoer van het regenwater. Daarnaast is er een mogelijkheid voor bewoners om hun eigen regenpijp te koppelen aan de nieuwe pijp. Dit voorkomt de druk op de rioolbuis.

Milieuvriendelijk
Doordat het regenwater apart wordt opgevangen van het rioolwater kan het worden geloosd in de natuur. Huizen heeft mede gekozen voor deze oplossing omdat het een milieuvriendelijke oplossing is voor het verwerken van water.
Een van de manieren om dit te doen is met de wadi. Per locatie kijkt de gemeente naar mogelijkheden om overtollig regenwater op te vangen of af te voeren. Bij het gemeentehuis wordt bijvoorbeeld gekozen voor de aanleg van een ondergronds bassin onder de vernieuwde rotonde.

Werkzaamheden
Vanaf oktober zal er aan het begin van de Botterstraat begonnen worden met de vernieuwing van de riolering. Voor de kerst hoopt de gemeente de bocht in de Botterstraat te bereiken. Na de winterperiode zullen de werkzaamheden verder worden opgepakt, om voor de zomer klaar te zijn met de werkzaamheden aan de Driftweg.

Wateroverlast zorgt voor ondergelopen straten.