Sil Visser werd door een bekende fotograaf naar Amerika gehaald voor een aantal shoots.
Sil Visser werd door een bekende fotograaf naar Amerika gehaald voor een aantal shoots. Foto's: Christian del Rosario (Attreo)

'Een mooie shoot gedaan in
een groot natuurreservaat'

door Floris Hulleman

HUIZEN - In de serie 'Hoe is het met… ?' blikken we terug en vooruit met mensen die al eerder in de krant stonden met een verhaal. Deze keer spreken we Sil Visser. Het fitnessmodel en vegetariër poseerde vorig jaar voor het goede doel op de Horse and Hunk-kalender 2016.

Sil Visser is al lang bezig met trainen en modellenwerk voor de fitnesswereld. Toen hij benaderd werd om deel te nemen aan de kalender voor het goede doel, hoefde hij daar niet lang over na te denken. "Het was de eerste keer voor zo'n kalender. Maar ik heb veel affiniteit met het doel, aangezien ik streng vegetariër ben. Ik wil graag een bepaalde maatschappelijke betrokkenheid hebben met mijn werk en op deze manier kan ik daar aan bijdragen", legde hij bewogen uit.

Levensstijl
Eerder vertelde het model dat het een bewuste keuze is geweest om vegetariër te worden. "Ik werd vegetariër omdat ik het zielig vond voor dieren. Nu is het veel meer geworden. Ik wil laten zien dat het niet noodzakelijk is om vlees te eten om gezond te eten. Ook niet als je bijvoorbeeld veel sport, zoals ik, om fitnessmodel te zijn", legt Sil uit.

Verbeterpunten
Na afloop van een shoot wil hij graag het definitieve werk zien. "Ik wil graag zien hoe het eruitziet, omdat ik heel erg waarde hecht aan kwaliteit. Ik zoek dus altijd verbeterpunten. Ik ben heel kritisch en veeleisend naar mezelf. Daarbij vind ik het leuk om mezelf terug te zien. Ik bewaar het, zodat ik later nog eens terug kan kijken."

Sociale media
In het huidige digitale tijdperk is het voor een model ook van belang om actief te zijn op sociale media. Foto's worden dus ook online geplaatst en daar ontvangt Visser veel reacties op. "Ik kreeg veel reacties vanuit mijn persoonlijke kring van mensen die mij herkenden en ik ontving enkele vriendschapsverzoeken op Facebook. Die laat ik meestal aan me voorbijgaan, ik maak echt onderscheid tussen mijn privéaccount en mijn modellenprofiel", legt hij uit.
In het verhaal over zijn shoot voor de kalender vertelde het model ook dat hij een reis naar Amerika had geboekt. "Ik was benaderd door een bekende fotograaf uit Los Angeles die mijn foto's online had gezien. Hij wilde mij per se voor de camera hebben." De fotograaf was in eerste instantie naar Nederland gekomen voor werk. Dit was niet heel erg tijdrovend en de fotograaf verveelde zich een beetje. Visser besloot hem op sleeptouw te nemen. "Ik had eigenlijk een toetsweek, maar besloot toch een dag vrij te nemen. Ik heb hem meegenomen naar de molens en wij zijn een pannenkoek wezen eten." Onder het mom van wie goed doet... vond het model het een kleine moeite om dit te doen.

Makkelijk
Het viel hem ook op dat, ondanks de naam en faam van de fotograaf, deze heel erg vriendelijk was. "Het leuke vind ik dat hij ontzettend down to earth is. Hij is als persoon zo makkelijk in de omgang, geen greintje arrogantie. Karakter en attitude vind ik heel belangrijk. Het komt weleens voor dat ze over het paard getild zijn", vertelt het model over andere fotografen.

Las Vegas
De fotograaf was zo verheugd met de tijd die Visser voor hem vrijmaakte, dat hij iets terug wilde doen. "Ik ben toen uitgenodigd om naar Amerika te komen. We hebben een aantal fotoshoots gedaan, waaronder een mooie shoot in een groot natuurreservaat. Daarnaast gingen we twee keer per dag uit eten en mocht ik op zijn kosten naar Las Vegas vliegen om daar uit te gaan", somt Visser op. Totaal onverwachts werd hij helemaal in de watten gelegd. "Daar had ik van tevoren geen idee van."

Kansen
Voor Visser was het ook de kans om te proeven aan het leven en de mogelijkheden in een land als Amerika. "Ik wilde kijken of het me zou bevallen en of het eventueel kansen zou kunnen bieden. In Nederland is toch wat minder ruimte voor bredere modellen. De markt voor fitnessmodellen is daar groter", legt Visser uit.

Augustus naar Amerika
De reis naar Amerika en de ontmoeting met de fotograaf hebben het model zeker geen windeieren gelegd. "Ik mag nu twee keer per jaar op zijn kosten naar Amerika om hem daar te helpen met een groot evenement. Ik ga in augustus voor de derde keer", vertelt de Huizer, die ontzettend trots is.

Blessure
Naast alle euforie over zijn avonturen in Amerika werd het model wel overvallen door een blessure aan zijn schouder. "Ik heb door die blessure wat gas teruggenomen dit jaar. Dat was best wel moeilijk, ik heb daar mentaal ook even voor moeten strijden." Inmiddels kan hij weer langzaam trainen. "Ik ben voorzichtig aan het opbouwen om er beter uit te komen dan ooit. Ik ben inmiddels ook weer heel streng op dieet."

Spreiden
Door zijn blessure zag hij opeens het aantal shoots teruglopen en besefte hij hoe onzeker dit bestaan is. Daarom heeft hij besloten zijn kaarten te spreiden. "Ik heb besloten mijn studie Voeding & Diëtiek weer op te pakken. Door mijn reis naar Amerika had ik dat een jaar stopgezet. Daarnaast ben ik bezig om mezelf als ondernemer verder te ontplooien. Ik wil bijvoorbeeld kijken naar de mogelijkheden om fitnesscoaching te geven", vertelt de ambitieuze Sil.
En om terug te komen op de kalender: hier zijn ongeveer 3000 exemplaren van verkocht. Daarnaast verschijnt er ook een schoolagenda voor het schooljaar 2016-2017 met daarin onder andere foto's van Sil Visser.

Hij werd onder meer gefotografeerd in de woestijn.