De politie vraagt particulieren en ondernemers hun beveligingscamera's aan te melden voor 'Camera in Beeld'.
De politie vraagt particulieren en ondernemers hun beveligingscamera's aan te melden voor 'Camera in Beeld'. Foto: Bastiaan Miché

Politie: jouw 'Camera in Beeld'

HUIZEN - De politie roept ondernemers en particulieren met een camera op om zich aan te sluiten bij 'Camera in Beeld'. Dit is een landelijk systeem waarbij camera's met zicht op de openbare weg zijn aangesloten. Op het moment van een misdrijf kan de politie kijken of er camera's in de omgeving zijn die iets hebben geregistreerd.

Tegenwoordig is het steeds gebruikelijker voor particulieren en ondernemers om hun huis, auto of andere eigendommen te bewaken met een camera. Ook de politie is zich hiervan bewust en ziet mogelijkheden. De politie maakt in haar dagelijks werk veel gebruik van deze camerabeelden. Om te weten waar camera's geïnstalleerd zijn en wat zij 'zien', maakt de politie gebruik van een databank.

Databank
De camera's die aangemeld worden bij de databank kunnen bijvoorbeeld helpen met het opsporen van daders van een overval, straatroof of inbraak. "De politie kan snel zien of er camerabeelden aanwezig zijn die mogelijk beelden van het incident hebben opgenomen. Als dat zo is, neemt de politie contact op met de eigenaar van de betreffende camera", aldus de politie.
Bij een overval op de Kruidvat in de Oostermeent en een winkel aan de Lindenlaan werden meerdere malen camerabeelden van ondernemers getoond in onder meer 'Opsporing Verzocht'. Mede hierdoor kon worden vastgesteld dat het bij de overvallen om dezelfde dader ging. De politie Gooi en Vechtstreek kon naar aanleiding van de beelden een 16-jarige jongen uit Eemnes aanhouden. Ook bewoners van de wijk het Vierde Kwadrant gebruiken camera's tegen diefstal van onder andere airbags. Meerdere patronen van hoe de criminelen te werk gaan, zijn in dit geval door middel van deze camera's in kaart gebracht.
Een belangrijke factor waar de politie rekening mee moet houden bij het opzetten van 'Camera in Beeld' is privacy. De politie kijkt daarom na aanmelding ook niet mee via het camerasysteem. Na een incident moet de eigenaar eerst toestemming geven voordat politiemedewerkers de beelden kunnen zien. Ook blijven de beelden alleen bij de politie. Wel kunnen de camerabeelden mogelijk gebruikt worden als bewijs.

Toestemming
Mocht de politie de beelden van een camera van een particulier willen zien, dan worden de beelden gekopieerd naar het cameraregistratiesysteem van de politie. "In dit systeem kan de politie in één oogopslag zien of en op welke locaties zich camera's bevinden. Bovendien kan in dit systeem eenvoudig achterhaald worden wat het zichtveld is van die camera of wat de camera's vastleggen."
De politie benadrukt dat camera's die gebruikt worden in de database alleen buiten mogen hangen. Wel vindt de politie het praktisch, zeker bij ondernemers, als zij weet of er ook binnen een camera aanwezig is. Dan kan de politie dit meenemen in een mogelijk onderzoek.
Een camera aanmelden voor de database kan via een formulier op de website van de politie. Wijzigingen of mogelijk afmelding kunnen ook via hetzelfde formulier.