Jean Philippe de Rek (r) in gesprek met een van de planners die de agenda's beheren van de monteurs die verspreid door Nederland actief zijn.
Jean Philippe de Rek (r) in gesprek met een van de planners die de agenda's beheren van de monteurs die verspreid door Nederland actief zijn. Foto: Bob Awick

'Jullie doen hier toch iets met nachtkijkers, horen wij vaak'

HUIZEN – "Jullie doen hier toch iets met nachtkijkers, krijgen wij vaak te horen." In de zomerserie 'Achter de Schermen bij…' nemen we een kijkje bij verschillende bevlogen ondernemingen. Het HuizerNieuws gaat deze week in gesprek met Jean-Philippe de Rek, managing director Transport van Thales Nederland.

door Floris Hulleman

Sinds 1999 is Thales Huizen gevestigd op de kop van de haven met zicht op de bootjes die dobberen op het water. Het bedrijf, dat eerder als Hollandse Signaal aan de Havenstraat gevestigd was, kreeg de locatie toegewezen van de gemeente, aangezien de toenmalige brandweerkazerne toch ging verhuizen.

De Thales Group, een oorspronkelijk Frans bedrijf met het hoofdkantoor in Parijs, is een wereldwijde elektronicaonderneming die vooral actief is op het gebied van veiligheid in de luchtvaart-, defensie- en transportindustrie. In Nederland zijn meerdere vestigingen, waaronder het hoofdkantoor in Hengelo en de locatie in Huizen. "Wij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 20 procent van de omzet in Nederland, zo'n 50 miljoen euro. Ongeveer 380 mensen werken hier, waarvan 240 op de afdeling Transport", vertelt directeur Transport Jean-Philippe de Rek over de locatie in Huizen.

Incheckpoortjes
Hij wil graag een kijkje geven achter de schermen, want ook hij krijgt vaak de vraag wat zich hier nou precies afspeelt. "Iemand die hier al twintig jaar langsreed, wist eigenlijk niet te vertellen wat hier gebeurt." Een belangrijke afdeling voor het bedrijf is de divisie Transport. Vooral op het gebied van de ov-chipkaart en de incheckpoortjes speelt Thales Huizen een belangrijke rol. "Op het moment dat een reiziger zijn kaartje tegen zo'n paal houdt, zorgen wij ervoor dat aan het einde van de rit de juiste afrekening gemaakt wordt. Dat de reiziger betaalt voor wat hij heeft gereisd en dat de betaling bij de juiste vervoerder terechtkomt. Wij beheren dus de kassa voor de vervoerders", legt De Rek uit.

Dit is een ingewikkeld proces, aangezien Thales te maken heeft met verschillende tarieven. "Wij hebben onder meer afspraken met de NS, Connexxion, RET en de GVB. Elke vervoerder heeft zijn eigen prijs. Onze systemen zorgen dus voor de juiste calculatie."

Een andere belangrijke taak voor de afdeling in Huizen is het onderhoud en de installatie van de verschillende incheckpoortjes. "Kortweg zorgen wij ervoor dat alles werkt", vertelt De Rek tijdens een rondleiding door het gebouw. Hiervoor worden meer dan 100 monteurs, verspreid over het land, actief ingezet bij problemen.

Gemonitord
Vanuit een groot controlecentrum in Huizen worden deze mensen aangestuurd en worden alle apparaten gemonitord op mogelijke mankementen. "Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een transactiestoring, dat bijvoorbeeld op station Krooswijk geen enkele transactie meer doorkomt. Dat betekent dus dat er iets fout is en dat er een monteur op afgestuurd moet worden", vertelt De Rek wijzend op een eiland met computers.
Aan de ene kant van het eiland zitten medewerkers die alle systemen in de gaten houden. Per metrostation in Rotterdam kunnen zij bijvoorbeeld zien of de incheckpoortjes werken. Mocht er een defect ontstaan, dan maken zij hier een ticket van. Aan de andere kant van de desk zit een planner die overzicht heeft over alle agenda's van de aangesloten monteurs. Hij zoekt vervolgens naar de dichtstbijzijnde monteur die naar de problemen kan kijken. Op die manier zorgt Thales ervoor dat alles draaiende blijft.
Ook eventuele acties rondom kortingen of uitstapjes met de trein worden in Huizen voorbereid. "Als de Kruidvat bijvoorbeeld een dag lang onbeperkt reizen weggeeft voor maar 20 euro, moeten de systemen die actie wel kennen", legt een medewerker uit.

Trots
De directeur is zichtbaar trots op wat er wordt gerealiseerd in Huizen. Niet alleen voor het bedrijf zelf, maar ook omdat de lokale economie meeprofiteert. "Wij bieden werkgelegenheid voor de regio. Daarbij dragen wij bij aan de lokale economie doordat veel gasten van ons logeren in de nabijgelegen hotels en komen wij regelmatig in de Haven van Huizen lunchen. Daarbij doen wij ook elk jaar mee met de Huizerdag", vertelt de directeur trots.

Een monteur is bezig met onderhoud aan een van de ov-poortjes.
De installatie van een incheckkastje in de tram.