Dit jaar gaan de mannen nog beter voorbereid op pad. Met nieuw materiaal en een gerichter trainingsschema.
Dit jaar gaan de mannen nog beter voorbereid op pad. Met nieuw materiaal en een gerichter trainingsschema.

'Meer in balans dan vorig jaar, toen sloegen we een beetje door'

HUIZEN - De mannen van het MTB TEAM Huizen werden vorig jaar uitgeroepen tot Huizers van het Jaar. Het vriendenclubje voltooide vorig jaar september samen de 700 kilometer lange fietstocht: Duchenne Heroes MTB Tour. Hiermee zamelden ze maar liefst 86.000 euro in voor onderzoek naar deze spierziekte. Dit jaar gaan ze wederom die sportieve uitdaging aan. In deze zomerserie 'Hoe is het met...' kijken we hoe het er nu voorstaat. We spreken met één van hen: Maurice van Munster.

door Yvette de Vries

Net als vorig jaar is het clubje vrienden uiterst gemotiveerd om geld op te halen en samen de pittige tocht van 700 kilometer door vier landen te voltooien. Al zijn ze wel iets minder fanatiek aan het trainen. "Vorig jaar was de balans ook echt wel zoek en er zijn grenzen", legt Maurice uit. Toen zaten sommigen van hen elke dag op de fiets. "Maar," geeft hij toe, "het blijft balanceren met je andere leven." Ook hebben ze de wijze waarop ze trainen iets aangepast. Meer duurtraining, dus wat langere stukken fietsen in een rustiger tempo, en wat minder gericht op kort en explosief. "Dan moet je denken aan tochten van 130 kilometer." Ook hebben ze dit jaar een trainingsweekend in de Ardennen ingelast. Behalve dat ze daar behoorlijk wat kilometers hebben gedraaid, was het ook gezellig en goed voor de teamspirit. Hoewel Maurice zich daar geen zorgen over maakt. "We waren al een hechte club vrienden en dat is alleen maar sterker geworden als je samen zo'n tocht hebt gefietst. Je weet nu hoe iemand is als hij op zijn grenzen zit." Ze trainen nu gemiddeld drie keer per week. Meestal samen, maar tijdens de vakantieperiode is dat wat lastiger. Dan is het ieder zijn eigen verantwoordelijkheid om kilometers te maken en dat lukt dit jaar aardig. Maurice vertelt lachend dat hij de verrichtingen van zijn maatjes die op vakantie zijn kan volgen via Facebook. Want de fiets gaat 'verplicht' mee. Niks geen drie weken op je lauweren rusten. Ook daarin klinkt de ervaring van vorig jaar door. Toen had een aantal tijdens de vakantie wat minder getraind en dat was achteraf niet zo handig. "Je valt dan echt terug", aldus een gedisciplineerde Maurice.

Collecte
Of ze het opgehaalde bedrag van vorig jaar gaan halen weten ze niet. Op dit moment staat de teller op 40.000 euro, waarvan zo'n 3.000 is opgehaald tijdens de collecte van begin juli. Maurice: "Een behoorlijk hoge opbrengst. We merken ook dat de bekendheid van ons team en van de ziekte Duchenne behoorlijk is toegenomen in Huizen." Daar hebben volgens hem het winnen van de titel Huizers van het Jaar, maar ook de media-aandacht behoorlijk bij geholpen. "We kregen veel leuke en positieve reacties via Facebook en ook als ik nu de hond uitlaat word ik regelmatig aangesproken. We hoeven in Huizen eigenlijk nauwelijks meer uit te leggen wat Duchenne is."

Huizer gemeenschap
Ze kunnen dan ook op veel steun van de Huizer gemeenschap rekenen. Zoals van de plaatselijke tennisvereniging. Een deel van het prijzengeld tijdens het jaarlijkse toernooi werd spontaan afgestaan door spelers en het prijzengeld dat niet werd opgehaald ging rechtstreeks in de pot van MTB Huizen. "Een spontaan besluit van de organisatie." En van Jordy Beuker van de plaatselijke fietsenwinkel krijgen ze aardig wat tips.
De professionaliteit van het MTB-clubje neemt dus toe. Zo heeft een aantal nieuwe fietsen aangeschaft. Ook Maurice ging op dat vlak voor de bijl. "Ik kwam erachter dat de voorvork niet voldoende veerde en achter had de fiets helemaal geen vering en dat is echt wel nodig", concludeerde hij na de tocht van vorig jaar.