Jongeren komen regelmatig kijken bij de Atelierroute in oktober, nu krijgen zij hun eigen tentoonstelling.
Jongeren komen regelmatig kijken bij de Atelierroute in oktober, nu krijgen zij hun eigen tentoonstelling. Foto: AtelierRoute Huizen

Nieuwe tentoonstelling voor jonge talenten

door Floris Hulleman

HUIZEN - De Atelierroute is vergevorderd met plannen voor een tentoonstelling waar scholieren van tussen de 12 en 18 jaar werk kunnen laten zien. Het initiatief is bedacht als afsluiting van het twintigjarig bestaan van de route, dat wordt gevierd in het tweede weekend van oktober. Het Erfgooiers College en de Huizermaat zijn enthousiast over het initiatief dat 'Jong Talent' heet en hebben medewerking beloofd.

Het thema voor dit jubileum is het ontembare verlangen om te delen. "Wij willen met ons motto ook nadrukkelijk jongeren proberen te bereiken. Hopelijk levert de tentoonstelling 'Jong Talent' ook kunstenaars voor de komende twintig jaar op", vertelt Michiel Linders. Hij is voorzitter van de Atelierroute en organiseert de tentoonstelling.
Elke scholier op de middelbare school krijgt vakken als handenarbeid en tekenen. Vaak worden de werken alleen aan door de ouders gezien en wordt het werk opgehangen in het eigen huis.
De Atelierroute gelooft dat er een groter publiek voor is. "Wij gaan uit alle klassen van de twee middelbare scholen in Huizen werken selecteren. Per school zullen dat rond de veertig werken zijn. Deze worden dan tentoongesteld en zijn door het publiek te bezichtigen", zegt Linders.
Hij gelooft dat er tussen de huidige scholieren toekomstige creatievelingen zitten, maar dan moeten zij wel ook zelf dat geloof hebben. "Je bent 14, je zit in het derde van de middelbare school en je maakt leuke dingen. Je werkt hieraan tijdens de tekenles en misschien thuis. Ik vraag me af of deze jonge mensen er ooit serieus over hebben nagedacht om er ook iets mee te gaan doen. Daar zit talent tussen dat naar een kunstacademie toe kan gaan. Misschien dat wij dan een klein zetje kunnen geven om toch eens te kijken of dat kan gebeuren", betoogt de voorzitter.

Indrukwekkend
Op de scholen, in de gangen en lokalen, ziet de voorzitter regelmatig bijzonder werk hangen. "Ik was laatst op het Erfgooiers College om naar de eindexamenwerken te komen kijken. Daar was een leerling die een prachtig 3D-stadslandschap had ontworpen op de computer. Daarvan had hij een afbeelding afgedrukt en weer bewerkt. Maar die hele tekening op de laptop was echt indrukwekkend om te zien. Dat is zo knap", aldus Michiel Linders, die wil aangeven dat het niet alleen om een kunstopleiding hoeft te gaan. "Je kunt ook in de grafische wereld terechtkomen of in design." Hij hoopt dat hij de mogelijkheden voor de jongeren wat meer kan laten zien.

Bemiddelen
Naast de tentoonstelling worden de leerlingen ook in contact gebracht met kunstenaars die aangesloten zijn bij de Atelierroute. "Als iemand schilderen leuk vindt, kan deze jongere langsgaan bij een van de kunstenaars en daar vragen stellen of hem aan het werk te zien. Wij bemiddelen dan tussen de scholier en de kunstenaar."
Over de locatie is Linders nog in gesprek. "Wij zijn op dit moment nog in overleg met partijen over de mogelijkheden." Hij hoopt wel zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen geven. Ook over de definitieve start van de tentoonstelling moet snel duidelijkheid komen.

Voorzitter Linders gelooft in de nieuwe generatie.