Designers tekenen regelmatig zelf patronen voor het behang dat BN International op de markt brengt.
Designers tekenen regelmatig zelf patronen voor het behang dat BN International op de markt brengt. Foto's: Bob Awick

'Heel veel mensen hebben hier een vakantiebaantje gehad'

door Floris Hulleman

HUIZEN - "Per jaar ontwerpen wij 15 collecties", vertelt Carolien de Vries, marketing- en promotiemanager bij BN International. In de zomerserie 'Achter de Schermen bij…' neemt het HuizerNieuws een kijkje bij verschillende bevlogen ondernemingen. Deze week kijken we rond bij BN International.

"Heel veel mensen hebben hier een vakantiebaantje gehad", vertelt Carolien de Vries over BN International. Het bedrijf is al ruim 90 jaar gevestigd in Huizen, heeft ongeveer 300 werknemers en is vooral bekend van het behang. "Dat koop je bij de behangspeciaalzaak. Daarnaast produceren wij balacron, het omslagmateriaal voor bijvoorbeeld agenda's, de bijbel en de koran. De derde tak richt zich op contract-wallcovering, geschikt voor de wanden van hotels, ziekenhuizen en kantoren", legt De Vries uit.

Wereldwijd
De producten van BN International gaan de hele wereld over. "Ruim negentig procent exporteren wij naar het buitenland, naar Rusland, Spanje en Turkije tot aan Australië. Nu hebben wij bijvoorbeeld een populaire lijn rondom de schilder Vincent van Gogh", vertelt De Vries, terwijl zij er een boek bij pakt om het te laten zien. Verschillende schilderijen zijn vertaald naar behang. "Op dit moment is bijvoorbeeld het behang, gericht op het werk 'Amandelbloesem' van Van Gogh, zeer populair in China." Naast deze lijn is er ook in samenwerking met het bekende interieurmerk Rivièra Maison een lijn opgezet. ''Wij proberen steeds marktgerichter te werk te gaan en een eigen identiteit te krijgen."

Voor die eigen identiteit werkt een team van designers het hele jaar door aan nieuwe productlijnen. "Zij ontwerpen 15 collecties per jaar. Deze bestaan uit 5 onderwerpen en 45 kleuren. Daarvan zijn 10 collecties vanuit onszelf ontwikkeld en doen wij er vaak 5 in opdracht van klanten", legt De Vries uit, terwijl ze de werkplek laat zien van de ontwerpers. "Deze ontwerpen worden zelf getekend of aangekocht. Wij laten ons inspireren door naar trendbeurzen te gaan en te spreken met gespecialiseerde bureaus", legt een van de ontwerpers uit. Naast haar ligt een vel met daarop gouden takjes met bladeren. "Deze heb ik gisteren getekend en gescand. Daarmee ben ik nu een patroon aan het maken voor het behang."
Het is het laatste ontwerp dat zal worden toegevoegd aan een productlijn die het bedrijf aan het ontwikkelen is voor een belangrijke beurs in januari. "Daar komt de hele wereld, dus daar presenteren wij onze nieuwe collecties. Daar zijn wij nu al mee bezig", legt De Vries uit. Gemiddeld is het bedrijf een half jaar bezig met het ontwikkelen van een nieuwe productlijn.
Zelf is de Vries ook nauw betrokken bij het ontwikkelproces. Er is een constante uitwisseling tussen de afdelingen marketing, design en sales. Regelmatig wordt gekeken naar wat goed verkoopt, of de belangrijke kleuren als beige zijn toegevoegd aan de lijn en worden keuzes gemaakt over ontwerpen.

Kleuren
In een andere ruimte is een juniordesigner druk bezig met het mengen van de juiste kleuren voor een opdracht die is binnengekomen. "Het luistert soms heel nauw", legt ze uit. Vaak wordt er tussen de opdrachtgever en het bedrijf heen en weer gepingpongd omdat bijvoorbeeld de kleur net iets lichter of donkerder moet. Een proces dat lang kan duren. "Niet alles wordt gebruikt", aldus de designer. Om zelf een indruk te krijgen van hoe de kleur overkomt op het behang, staan er op de afdelingen kleine drukmachines. Aan de achterkant van de machine stopt ze een klein stukje wit behang. Onder hoge temperaturen wordt de kleur in het behang gedrukt. Daarna kan ze deze bekijken.

Met enige regelmaat worden leerlingen van middelbare scholen in het Gooi, waaronder ook Scholengemeenschap Huizermaat en het Erfgooiers College, uitgenodigd voor een rondleiding door de fabriek en de studio. "Dat is om het bedrijf te leren kennen en wellicht interesse te wekken voor later. Daar zitten potentiële, toekomstige werknemers tussen", vertelt De Vries.

Toekomst
Over de toekomst van het bedrijf is de marketingmanager positief. "Wij zijn uit de recessie. Dat was best heel zwaar, maar wij zien een stip aan de horizon. Wij gaan ons nu focussen om BN als merk in de markt te zetten.''

Een testafdruk om te zien hoe de gemengde kleur eruitziet op het behang.
Het kantoor van BN International aan de Rokerijweg.