De 'trompetten' van breisels van de breiende dames van Granny's Finest die straks bij het beeld De Godinnentempel komen.
De 'trompetten' van breisels van de breiende dames van Granny's Finest die straks bij het beeld De Godinnentempel komen. Foto's: Bob Awick

Dames van Granny's Finest 'repareren' beeld met breisels

HUIZEN - Een deel van de dames die wekelijks breien voor Granny's Finest gaat op 26 augustus het beeld De Godinnentempel van Vinh Phuong bij de ophaalbrug bij de aanloophaven 'repareren' met breisels. Het beeld mist namelijk sinds 2007 de koperen kelken die ervoor lagen en een koperen bal die in de tempel lag.

door Carin van den Berg

"Waarom we dat doen?", zegt een van de dames aan de grote eettafel in de gezellige woonkamer van het Geheugenhuis in De Draaikom. "Omdat we het Huizer Museum willen bedanken voor de leuke fietstocht die we langs de beelden hebben gemaakt." Deze fietstocht was zelf ook een bedankje, maar dan van het Huizer Museum aan de breiende dames. Daar hadden een aantal dames namelijk zitten breien tijdens de vorige tentoonstelling 'HuizGebreid'. "Dat was heel leuk om te doen."
Een paar weken geleden stapten ze na een rondleiding in het museum langs de tentoonstelling 'Buitenbeeld' met een grote groep op de fiets. Onder begeleiding van Nienke de Wit, directeur van het Huizer Museum, maakten zij een ronde langs de beelden. De fietstocht was een onderdeel van deze tentoonstelling, die net is afgelopen. "Dat was zo leuk. We fietsten bijvoorbeeld langs dat beeld bij het fietspad langs de dijk. Je denkt dat het zeilen zijn in de wind, maar als je van de andere kant af komt, is het een vrouw die over het water tuurt. Ik ben er vaak met mijn man langsgelopen, maar dat was me nooit opgevallen."

Gehavend
Wat de dames ook opviel tijdens de tocht was dat er best wat beelden in Huizen gehavend zijn. Het boekje van de beeldenroute van de gemeente wordt erbij gepakt. "Kijk hier, van dit beeld zijn alleen nog de voeten over." Ook een foto van De Godinnentempel van Vinh Phuong, eigenlijk een beeld zonder titel, laten ze zien. "Hier lagen voor de tempel dus koperen trompetten en binnenin een koperen bal. Die zie je hier nog op de foto, maar die zijn ook verdwenen. Meegenomen door koperdieven."
Na de fietstocht werd er door de dames gebrainstormd hoe zij het Huizer Museum konden bedanken voor de leuke en leerzame fietstocht. "Toen kwamen we op het idee om De Godinnentempel weer in zijn oude staat te herstellen met breisels." De dames hadden nog diverse lapjes van breiwerk over en gingen aan de slag. Een van de echtgenoten is handig in knutselen en hielp met meedenken. Van kippengaas werd een structuur gemaakt die de kelken, door de dames steevast trompetten genoemd, voorstelden. Daaromheen werden breisels bevestigd. Voor de bal werd een opblaasbal gevonden. "Daar zit een goudkleurig breiwerk omheen. We zullen de bal in de tempel moeten opblazen, anders past hij niet. Dat zal ik denk ik wel moeten doen, want ik pas net tussen de pilaren door", legt een van de dames uit.
Om te voorkomen dat de 'trompetten' wegwaaien, is er een rek gemaakt van hout in dezelfde kleur als het kunstwerk, zodat het niet zal opvallen. "We gaan er op 26 augustus een leuk moment van maken", vertelt Theresa Hollema, coördinator van Granny's Finest. Zij neemt nu even de honneurs waar van Conny Klijn, die het hele breiproject rond het beeld heeft begeleid en nu op vakantie is. "We zullen alle dames die voor Granny's Finest breien uitnodigen om erbij te zijn om 10.30 uur als we het beeld weer compleet gaan maken met de breisels."

Glunderen
De dames aan de eettafel glunderen stuk voor stuk als ze vertellen over dit project. "Granny's Finest is meer dan een breiclub", zegt een van hen. "Het is een deur naar de wereld. We praten hier over van alles tijdens het breien." Granny's Finest is een initiatief van Jip Pulles en Niek van Hengel. Niek werd geïnspireerd door een oudere dame in het verzorgingstehuis van zijn opa. Zij zat te breien als tijdverdrijf, maar wat ze maakte en voor wie, dat wist ze eigenlijk niet. Ze bedachten een concept waarbij jonge mode-ontwerpers hun ontwerpen door de Granny's kunnen laten breien. Die worden dan verkocht. "We maken kwaliteitsproducten. Mijn kinderen willen echt geen gebreide trui meer van mij, dus voor wie moest ik breien?" Dat de sociale onderneming zijn doelstelling bereikt - verbinding leggen tussen mensen - blijkt wel uit de gezellig kletsende dames en hun verhalen. Ze hebben het er naar hun zin, het is thuiskomen. Ze genieten van het breien en de tijd die ze met elkaar doorbrengen.

Het beeld De Godinnentempel zoals het er nu uitziet, zonder kelken en bal.