De brandweer geeft een demonstratie  aan de start van het tienerkamp van de Knapenvereniging.
De brandweer geeft een demonstratie aan de start van het tienerkamp van de Knapenvereniging. Foto: Bob Awick

Brandweer opent kamp
van Knapenvereniging

HUIZEN - De Knapenvereniging van de vier hervormde gemeenten uit Huizen hadden zaterdag een spectaculaire opening van het jaarlijkse tienerkamp. Drie brandweerauto's kwamen met sirenes en gierende banden het terrein van de brandweerkazerne opgereden, waar de deelnemers verkleed stonden te wachten.

De Knapenvereniging van de vier kerken bestaat uit jongens van 12 tot 18 jaar die jaarlijks een week op kamp gaan. In deze week wordt de onderlinge band versterkt en worden de jongens gesterkt in hun geloof. Naast de vele activiteiten is er ook ruimte voor een goed gesprek.
Elk jaar verzorgt de oudste groep, die bestaat uit jongeren die dat jaar voor het laatst meegaan, aan de hand van een thema de opening. Dit jaar was het thema 'It's a Men's World' en moest elke groep verkleed. "Wij waren de brandweermannen", vertelt Anne Boomsma.

Opening
Hij is betrokken bij de organisatie en bedacht mede de spectaculaire opening. "Normaal gesproken doen wij de opening altijd in de zaal van de kerk, maar dit is een keer wat anders." Met de brandweer was afgesproken dat de opening zou plaatsvinden op de kazerne. "Wij kwamen met sirenes het terrein op gereden. Vervolgens heeft de brandweer nog een demonstratie geven", vertelt Boomsma. Iedereen reageerde zeer enthousiast. "Het is anders dan anders, dus iedereen vond het heel gaaf." De groep vervolgde na de opening de reis naar Drenthe.


Concert operasterretje Amira

HUIZEN – Stichting Kunst & Cultuur Huizen organiseert in samenwerking met muziekvereniging Prinses Irene een groot concert op 9 december. In de Nieuwe Kerk treedt Amira Willighagen (12), winnares van 'Holland's Got Talent', onder begeleiding van het Harmonie Orkest van Prinses Irene op.

De jonge operazangeres van 12 jaar oud won drie jaar geleden het televisieprogramma 'Holland's Got Talent' en reist sindsdien de hele wereld over. Ondanks haar volle agenda, het meisje moet ook gewoon naar school vanwege de leerplicht, is het voorzitter Frans Biachi toch gelukt haar te strikken voor een optreden. "Ik heb haar al twee jaar op mijn verlanglijstje staan", vertelt de voorzitter van de Stichting Kunst & Cultuur Huizen. Hij is lang in gesprek geweest met de vader van Amira, die haar management doet. Samen met bestuurslid Fransje Sydzes en twee leden van de muziekvereniging spraken ze in mei met Amira en haar ouders, enkele uren nadat ze weer thuis waren van een optreden in New York.

Adventperiode
Tijdens het grote concert in december, dat ruim twee uur zal duren, komt veel werk voorbij dat aansluit bij die periode. "Wij zitten dan aan het begin van de adventperiode, dus richting kerst. De muziek zal onder andere daar op afgestemd worden", aldus Bianchi.
Naast de jonge zangeres zal ook harpiste Aimée van Delden van de partij zijn en wordt er nog gekeken of er een samenwerking mogelijk is met een bekende tenor. "Ook dat staat nog op het lijstje."

Ruimte
Het concert zal plaatsvinden in de Nieuwe Kerk, mede vanwege de ruimte. "Er kunnen daar 800 mensen in, die allemaal zicht hebben op de solisten en het orkest. Er is een goede akoestiek en het is een oplopende zaal", aldus Bianchi. De ticketverkoop zal binnenkort van start gaan. "Voor de Huizerdag willen wij ons ticketsysteem op orde hebben, zodat mensen ook via de digitale wegen aan een kaartje kunnen komen."