De jongeren zitten hier letterlijk naast een prullenbak, maar gooien hun rotzooi er niet in. 'Ze vinden dat de gemeente daar voor is.'
De jongeren zitten hier letterlijk naast een prullenbak, maar gooien hun rotzooi er niet in. 'Ze vinden dat de gemeente daar voor is.' Foto: Bob Awick

Toezichthouders: 'Jongeren bewustmaken van overlast'

HUIZEN – De gemeente zet deze zomer extra toezichthouders in om overlast en vernielingen door jongeren tegen te gaan. Daarnaast brengen zij in beeld om wat voor jongeren het gaat, waar zij hangen en met welke redenen. Het HuizerNieuws liep een avond mee met twee toezichthouders, die nog tot eind september actief zullen zijn.

"Hé jongens, hoe is het", zegt toezichthouder Bob als hij van zijn fiets stapt. Het is rond tien uur 's avonds als hij samen met zijn collega Anniek is aangekomen bij de skatebaan aan de Zuiderzee. Een groep van zeven jongens is een balletje aan het trappen, terwijl drie andere jongens toekijken en een sigaretje roken. Anniek ziet de jongens op het bankje en het valt haar op dat het nieuwe gezichten zijn. "Zo, even lekker aan het hangen. Komen jullie hier vaker", vraagt ze aan een van de jongens. Hij vertelt dat hij hier weleens hangt en in de buurt woont. De toezichthouders wijzen nog even op de prullenbak waar de troep ingegooid moet worden en vertrekken weer. "Fijne avond, tot kijk."

Sinds half juli zijn er vijf dagen in de week twee toezichthouders op pad in Huizen. "Wij zijn hiermee begonnen omdat er sprake is van problematiek in de openbare ruimte. Er is een trend van vandalisme; zo zijn er bijvoorbeeld vorig jaar 36 bushokjes gesloopt. Nu zitten we al op 26. Daar wilden we wat aan doen", aldus Peter Posthuma, teamleider Wijkbeheer en Service bij de gemeente Huizen. Hij is verantwoordelijk voor de toezichthouders.

Briefing
"Zij zijn van woensdag tot zaterdagavond actief en brengen alle overlast in kaart. Deze aantekeningen worden meegenomen in een briefing die elke week plaatsvindt. Daarbij zijn de politie, coördinatie vanuit de gemeente, jongerenwerkers van Versa Welzijn en andere partijen aanwezig", legt Posthuma uit. De gegevens van de toezichthouders worden vervolgens bijvoorbeeld gebruikt door de politie in onderzoeken die zij doen. Ook de gemeente krijgt zo meer inzicht in de groepen en de hotspots.

De primaire taak van de toezichthouders is dus om in gesprek te gaan met de jongeren. "Wij zoeken de jongeren op en leggen contact. Wij hebben geen bevoegdheden om bijvoorbeeld bonnen uit te schrijven. Om in gesprek te gaan met een jongere proberen wij hen te benaderen op hun eigen niveau. Je bent dus eerst aan het aanvoelen wat iemand interesseert, bijvoorbeeld een scooter of voetbal. Zo komt het gesprek los, je moet zeker niet alles te serieus nemen", schetst Bob.

Informatie
Belangrijk voor de toezichthouders is dat zij zo veel mogelijk informatie verzamelen. "Waarom zitten zij daar, missen ze soms iets. Dat wil je te weten komen. Daarbij probeer je bewustwording te creëren over de mogelijke overlast die ze veroorzaken."

In het begin ging dat wat lastiger omdat de jongeren de kat uit de boom keken. Maar al snel werd het contact beter. "Zij zijn inmiddels heel open. Ze vertellen ons dat er in hun beleving weinig te doen is qua uitgaansgelegenheden. Ze zoeken een stukje uitdaging", vertelt de toezichthouder. Een goed voorbeeld daarvan was de Kick Off van de Huizerdag in de Oostermeent. "Daar zagen wij een paar jongeren, die wij even spraken. Ze vonden het wel grappig, maar de muziek was vooral gericht op ouderen. Het was een beetje jazz."

Ondertussen hebben de toezichthouders hun tocht door Huizen voortgezet. Via winkelcentrum Holleblok fietst het duo richting de Oostermeent, waar het vrij rustig is. Ze besluiten nog even een kijkje te nemen bij het nieuw aangelegde voetbalveldje bij 't Merk. ''Hier is het elke week vies'', vertelt Bob, wijzend op de troep op de grond. Rondom het zitbankje naast het net geopende voetbalveldje liggen veel lege blikjes, zakken chips en flesjes drinken. De rommel wordt veroorzaakt door groepjes jongeren van tussen de 17 en 19 jaar die daar regelmatig hangen. "Ze zitten letterlijk naast een prullenbak, maar gooien het er niet in. Ze vinden dat de gemeente daar voor is." Ook hiervan wordt een melding gemaakt.

Inmiddels zijn de toezichthouders ruim anderhalve maand actief. Gevraagd naar hun resultaten zijn ze best tevreden. "Wij zien dat de jeugd zich openstelt en dat wij in gesprek komen. Daarnaast zien wij een verbetering met betrekking tot de overlast. We boeken vooruitgang."

Proef doorzetten
De proef met het extra toezicht stopt eind september. Posthuma is echter van plan te adviseren dit door te zetten. Uiteindelijk is het aan het college en de raad om daar een oordeel over te vellen.