Wethouder Marlous Verbeek houdt zich onder andere bezig met toerisme.
Wethouder Marlous Verbeek houdt zich onder andere bezig met toerisme. Foto's: Bob Awick

Zo veel mogelijk toeristen naar Haven van 't Gooi trekken

HUIZEN - Zo veel mogelijk toeristen naar Huizen, de Haven van 't Gooi, trekken. Dat is de missie van wethouder Marlous Verbeek die toerisme onder haar hoede heeft. Toeristen die volgens haar niet het dorp zullen overspoelen. "Die zullen zich verspreiden, we hebben veel te bieden. Ook in het achterland. Bovendien kun je op sommige plekken een kanon afschieten. Het zou goed zijn voor de levendigheid van het dorp."

door Carin van den Berg

Het toeristisch beleid van de gemeente staat nog in de kinderschoenen, want het is nog geen tien jaar oud. Dat wil niet zeggen dat er niet hard aan gewerkt wordt. Inmiddels is er een beleid vastgesteld en ook de evenementen trekken veel bezoekers, die de wethouder graag wil vasthouden.
"Hoe leuk is het dat de opnamen van 'Bommetje' hier weer zijn gehouden. Voor een geringe bijdrage aan de productie, zoals inzet van de KNRM reddingsbrigade, duikers en EHBO, zien honderdduizenden mensen hoe mooi ons Nautisch Kwartier is en dat trekt mensen naar ons dorp toe", zegt Verbeek enthousiast. Reden ook om tijdens de opnamen een proef te doen met de paardentram, die bezoekers vanaf het Nautisch Kwartier naar het Oude Dorp heen en weer reed. "Het is een voorbeeld hoe je als gemeente met geringe middelen iets van de grond kunt helpen tillen", stelt de wethouder.

Ze pakt haar bakje met alle VVV-folders. "Kijk, deze route van het melkmeisje hebben we nu ook in het Duits. De hotels zitten vol en er komen tegenwoordig veel Duitsers. Daar springen we dan samen met het Regionaal Bureau Toerisme op in."
Ze wil graag samenwerken om haar missie te volbrengen, legt ze uit. Iets dat ze ook doet als het gaat om de Floriade die in 2022 in Almere wordt gehouden. "We willen ons daar met de Gooi en Vechtstreek profileren en zijn nu al bezig om te kijken hoe we ons daar in een paviljoen kunnen presenteren. En ook hoe we bezoekers van de Floriade hierheen halen en van hier naar daar. Misschien wel door de botters heen en weer te laten varen?"
Dichter bij huis - en waarschijnlijk ook sneller gerealiseerd - zijn de plannen om riviercruiseschepen naar Huizen te krijgen. "Amsterdam loopt over met toeristen. Wij willen ze hier graag hebben. We hebben geen treinstation, maar liggen wel aan het water. Dan is het toch een hele mooie manier om als Haven van 't Gooi op deze manier de mensen naar ons dorp te krijgen. Van de provincie hebben we 200.000 euro hiervoor gekregen. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar de kosten en allerlei praktische zaken die van belang zijn om dit te kunnen gaan doen. Zo wordt er gekeken wat bijvoorbeeld de diepte van de haven moet zijn, welke elektrische systemen, watervoorzieningen en aanlegsteigers aangelegd moet worden, hoeveel havengeld je kunt vragen, of je in zee moet gaan met één rederij of meerdere en dat soort dingen. Op basis van dit onderzoek kan de gemeenteraad dan straks een beslissing nemen. Het zou dan mogelijk zijn om eind 2017 al de eerste cruiseschepen hier aan te laten leggen."

Levendigheid
Wat hebben de inwoners aan het toerisme? "Het is voor mij heel belangrijk dat de ondernemers hiervan gaan profiteren. De restaurants, maar ook bijvoorbeeld de winkels en cadeaushops. Samen met de activiteiten van de ondernemers kan het een stuk levendigheid in het dorp brengen. Ik heb ook Economie in mijn portefeuille en toerisme en economie worden op deze manier mooi verbonden met elkaar."
De gemeente neemt de rol op zich om de faciliteiten zo goed mogelijk te krijgen. "Denk aan de uitgevoerde renovatie van het Oude Raadhuisplein en de Havenstraat, de fiets- en wandelpaden en bewegwijzering, maar ook de promotie onder andere via de VVV in het museum, het Regionale Bureau Toerisme en de samenwerking met de Metropool Regio Amsterdam."
Ze hoopt ook dat de Havenstraat uiteindelijk een levendig gebied zal gaan worden, zodat de haven en het dorp op een natuurlijke manier met elkaar verbonden worden. "Wil je Huizen aantrekkelijker maken, dan moet je dingen veranderen en elke verandering brengt emotie met zich mee", stelt Verbeek vast. "We hebben ervoor gekozen om ons als de Haven van 't Gooi te profileren. Letterlijk als haven en ook als toegangspoort van de regio en daar ben ik dus druk mee bezig."

Het Nautisch Kwartier, waar straks eventueel riviercruiseschepen zullen aanmeren.