Terwijl Cas veilig achter zijn bus blijft staan, wordt de winkeldief na een spectaculaire achtervolging in de boeien geslagen.
Terwijl Cas veilig achter zijn bus blijft staan, wordt de winkeldief na een spectaculaire achtervolging in de boeien geslagen. Foto: Cas

Winkeldief aangehouden na achtervolging

HUIZEN - Een winkeldief is vorige week aangehouden met hulp van de oplettende Huizer Cas. Hij achtervolgde de dief om hem uiteindelijk klem te rijden, waarna de politie de dief kon inrekenen.

Het is dinsdagmorgen als een jongeman wordt betrapt door winkelpersoneel van de Albert Heijn aan de Lindenlaan. Zonder zich te bedenken zet de verdachte het op een lopen. Personeelsleden besluiten hem te volgen. Buiten stopt de winkeldief even, draait zich om en trekt een mes. Hij bedreigt de omstanders en zet het op een rennen. De omstanders zetten meteen de achtervolging in.

Op datzelfde moment rijdt Cas op de Ceintuurbaan. "Ik was net klaar bij mijn neven op het tuincentrum en reed over de Ceintuurbaan rechtsaf de Tuinstraat in. Halverwege de Tuinstraat zag ik plots een aantal rennende jongelui", herinnert hij zich. Voordat hij beseft wat er is gebeurd, is hij de hoek al om geslagen. Hij reproduceert snel de beelden van de man met het mes. Op dat moment besluit hij terug te gaan. "Dit kan gewoon niet. Als zo'n jongen met een mes staat te zwaaien, mag hij daar niet zomaar mee wegkomen", zegt Cas.
Waar de meeste mensen rustig zouden doorrijden en zich er vooral niet mee willen bemoeien, is Cas gebrand om er iets aan te doen. "Toen ik weer terug was, zag ik het groepje jongeren staan. Het bleek dat de verdachte zich in een tuin had verstopt." De jongens vertellen Cas wat er aan de hand is en wijzen naar de tuin waar hij zit. "Ik zei meteen tegen de jongens dat ze afstand moesten houden. Op datzelfde moment rende de man in kwestie de tuin weer uit, richting de benzinepomp. Ik ben toen meteen achter hem aan gereden."

Onverstoorbaar
Cas grijpt naar zijn mobiel om het tafereel te filmen. "Ik dacht, mocht ik hem kwijtraken, dan heb ik in ieder geval het signalement." Meteen daarna belt Cas met 112 en hoort hij dat er eerder al meldingen zijn gedaan. Cas legt uit dat hij achter de verdachte aan zit en omschrijft de situatie.
Hij wordt doorverbonden met de politiewagens die onderweg zijn en hij begint de locaties door te geven. "Ik omschreef alles wat hij deed. Dat ging heel onverstoorbaar." Geen moment realiseert hij zich dat hij zelf ook in een mogelijk gevaarlijke situatie zit.

Voor Anker
De verdachte vlucht via de Nieuw Bussumerweg en de Savornin Lohmanlaan, richting woon-zorgcentrum Voor Anker. "Ik weet dat daar vele straatjes zijn waar ik met de bus niet kan komen. Daarnaast moet je er niet aan denken dat zo'n figuur zich tussen de oude mensen of het personeel verschanst met zijn mes."
Toch ziet Cas dat de man een poging doet om over te steken. In een reactie daarop geeft hij gas. "Ik ging naast hem rijden en met een ruk aan het stuur naar rechts sneed ik hem de pas af. Door dit voorval dwong ik hem weer terug te gaan en toen ging alles ineens heel snel. Hij liep van de bus af, draaide zich ineens weer om, gooide zijn mes onder een auto en deed zijn handen op zijn hoofd en ging op zijn knieƫn zitten." Wat Cas niet weet is dat de politie inmiddels ter plaatse is en dat er een motoragent met getrokken wapen staat.

Boeien
"Op dat moment komen er andere politiewagens aan rijden en wordt de man in de boeien geslagen en afgevoerd", reconstrueert Cas. Voordat hij het beseft, is de hele actie voorbij. "Toen ik een foto wilde maken van het voorval merkte ik pas dat ik enorm aan het trillen was. Ik kon mijn telefoon niet stilhouden. Dan merk je echt dat de adrenaline aanwezig is."
Eenmaal thuisgekomen en enigszins bijgekomen van de situatie besluit hij het beeldmateriaal op Facebook te zetten. "Omdat ik hoop dat het mensen aanspoort om dit ook meer vanuit zichzelf te doen", vertelt Cas overtuigd. "Het is voor mij geen optie om niet te helpen", besluit hij zijn verhaal.