Eenzaamheid kan leiden tot ziekte en depressie.
Eenzaamheid kan leiden tot ziekte en depressie.

Op zoek naar manieren om eenzaamheid te verminderen

HUIZEN – De gemeente houdt morgenavond in het kader van de Week van de Eenzaamheid een conferentie op het gemeentehuis. Verpleegkundigen, vrijwilligers, kerken, ouderenbonden, docenten, verzorgers en maatschappelijke organisaties zullen aanwezig zijn om na te denken over hoe eenzaamheid verminderd kan worden. De conferentie wordt georganiseerd nadat het onderwerp door raadslid Kees de Kok op de agenda was gezet.

Uit cijfers van het GGD blijkt dat ongeveer 40 procent van de volwassenen zich weleens eenzaam voelt. Van deze groep voelt ruimt 20 procent zich ernstig of zeer ernstig eenzaam. Gegrepen door deze extreem hoge cijfers besloot het CDA-raadslid De Kok dat het onderwerp meer aandacht nodig heeft. "Het is een onderschat probleem", zegt hij. "Het is zo'n groot aantal, het is haast niet te geloven. Als je ziet wat eenzaamheid doet: het leidt tot ziekte en depressie. Het heeft ontzettend veel impact op mensen en op de samenleving."
De Kok nam zijn bevindingen mee naar zijn partij. "We waren er toen snel van overtuigd dat we er iets aan moesten doen." Hij bedacht een aantal initiatieven om dit te realiseren.
Eén daarvan werd meteen uitgevoerd: een speciale conferentie organiseren om te praten over dit onderwerp. In één grote brainstormsessie wordt getracht zo veel mogelijk manieren te bedenken hoe eenzaamheid onder zowel jongeren als ouderen in deze gemeente verminderd kan worden.
Doordat er veel organisaties en instellingen uit het maatschappelijke middenveld samenkomen, moet ook op het gebied van samenwerking een slag gemaakt worden.

Het raadslid heeft de hoop dat het probleem op die manier "niet iets van de gemeente" blijft. "Ik hoop dat heel veel mensen uit dit dorp zich het onderwerp eigen maken."

Ambassadeur
Naast de conferentie stelde De Kok nog een aantal andere initiatieven voor. Zo wil hij onder meer een ambassadeur tegen eenzaamheid, een speciale waarderingsprijs voor maatschappelijke initiatieven tegen eenzaamheid en er moet speciaal beleid ontwikkeld worden rondom dit thema.
Vorige week besprak de raadscommissie het voorstel. Alle partijen waren het erover eens dat het een sympathiek voorstel is en dat het aandacht nodig heeft. De VVD vindt dat het taboe rondom eenzaamheid doorbroken moet worden en ook de SGP constateert dat het een serieus probleem is. Over de ernst van de zaak waren de partijen het snel eens.

Rol gemeente
Echter, over de invulling waren de meningen verdeeld. De PvdA wees erop dat de zorg wel bij de gemeente ligt. D66 is ervan overtuigd dat het maatschappelijk middenveld hier een grote rol in speelt. De meeste partijen hadden niet het idee dat alle initiatieven in één keer uitgevoerd moesten worden.

Wethouder
Verantwoordelijk wethouder Janny Bakker was ook aanwezig en was blij met de aandacht. "Wij waarderen dit en steunen dus de aandacht voor dit onderwerp. Doordat wij dit extra aandacht geven, zoeken wij naar verbinding en het gesprek", aldus Bakker, doelend op de aankomende conferentie. Wel benadrukte ook zij dat het initiatief niet bij de gemeente moet liggen.

Raadsvergadering
Tijdens de raadsvergadering van 29 september zal worden besloten hoe in de toekomst aandacht wordt gegenereerd voor dit onderwerp.