Het bestuur van de Stichting Hospice Huizen voor het pand aan het Gooierserf 126.
Het bestuur van de Stichting Hospice Huizen voor het pand aan het Gooierserf 126. Foto: Bob Awick

Stichting Hospice Huizen kan pand Gooierserf kopen

HUIZEN - Stichting Hospice Huizen mag van de gemeente het pand aan het Gooierserf 126 aankopen om er een hospice te vestigen. Het bestuur staat na jaren van voorbereiding nu in de startblokken om er vanaf eind 2017 maximaal vier gasten tegelijkertijd hun laatste periode van hun leven zo comfortabel mogelijk te laten doorbrengen. "We zijn er nog niet, maar zijn wel trots op waar we nu staan", zegt voorzitter Martijn Wiesenekker.

door Carin van den Berg

De gemeenteraad nam afgelopen donderdag het besluit om het pand aan het Gooierserf te verkopen aan de stichting. "Een gebouw vinden en toestemming krijgen om een hospice te starten in de regio zijn grote stappen in de voorbereiding en ook lastige", zegt bestuurslid Deliana Heutink. "Voorafgaand daaraan moet je ook al onderzoek doen."
Daarnaast moesten ook nog eens de benodigde financiële middelen bij elkaar gebracht worden Wiesenekker: "Je bent niet een winstgevende organisatie en naast de zorggelden komt het geld met name van Vrienden, giften, donaties, collectes en eigen bijdragen." Gelukkig krijgt de stichting de steun van de Protestantse en Hervormde kerkgemeenten in Huizen en zijn er diverse donaties en een groot legaat binnengekomen om het initiatief te bekostigen.

Om omwonenden en belangstellenden in te lichten over het initiatief en de plannen, werd er onlangs een informatieavond gehouden. "We hebben alleen maar positieve reacties gekregen. Omwonenden wilden het een en ander weten over de verkeersafwikkeling en er waren ook al enkele mensen die als vrijwilliger aan de slag willen", gaat de voorzitter verder.
Ook de raadsleden waren enthousiast toen de plannen in de commissie werden besproken. "Wel was er enige discussie over ons standpunt betreffende euthanasie. Daar werken we in de hospice niet actief aan mee. Het zal ook niet veel voorkomen, dat mensen die euthanasie willen naar een hospice komen. Het hospice is er om mensen hun laatste dagen van het leven zo aangenaam mogelijk door te laten komen. Die angst dat de dood versneld wordt, willen we bij mensen juist wegnemen. Je kunt in de hospice blijven tot de natuurlijke dood zijn intrede doet." Wiesenekker betreurt het dat dit een politiek discussiepunt is geworden voor enkel partijen. "Als er toch iemand is die deze wens heeft, zullen we deze zo goed mogelijk bijstaan om deze wens buiten de hospice in vervulling te laten gaan."

Vrijwilligers
De stichting heeft inmiddels al met Amaris een intentieafspraak gemaakt om de zorg in het hospice te gaan leveren. "Zij zijn er al nauw bij betrokken en dat geeft een goed gevoel." Daarnaast zijn er veel vrijwilligers nodig die de niet-medische zorg op zich gaan nemen. "Zij krijgen daar ook een training voor", vertelt Heutink. "We zijn bijna klaar met ons wervings- en selectiebeleid. Mensen die belangstelling hebben, kunnen onze website hospicehuizen.nl in de gaten houden. Daar komt meer informatie op te staan."
Het hospice staat straks open voor iedereen die hier een indicatie voor heeft gekregen. Gelovig of niet. Wiesenekker: "We willen zoveel mogelijk mensen helpen en begeleiden tijdens hun laatste dagen. We denken dat dit er in het begin zo'n 50 zullen zijn en dat zal uitgroeien tot 70 à 75 per jaar. Eind 2017 hopen we open te gaan."