Amira Willighagen (12) is misschien wereldberoemd, ze voelt zich 'gewoon een meisje van twaalf op de middelbare school'.
Amira Willighagen (12) is misschien wereldberoemd, ze voelt zich 'gewoon een meisje van twaalf op de middelbare school'. Foto: Bob Awick

Operaster Amira Willighagen:
'Ik ben gewoon een meisje van 12'

door Floris Hulleman

HUIZEN – Operasterretje Amira Willighagen (12) treedt op tijdens een groot concert met Prinses Irene dat wordt gehouden op 9 december in de Nieuwe Kerk. Stichting Kunst & Cultuur nodigde haar dit weekend uit om alvast vooruit te blikken op dit concert. "Mij maakt het niet uit waar ik optreed, ik doe overal even goed mijn best."

"Zes miljoen keer" is de ludieke reactie van Amira, gevraagd naar het aantal interviews dat ze al heeft gedaan. "En er zijn al ongeveer twee miljoen foto's gemaakt", vertelt de operazangeres als ze terug komt in de kamer van het penthouse. Op de bovenste etage van het luxe Hampshire Hotel is een speciale ruimte geserveerd voor haar en de pers.

Wereldwijd
Het meisje dat op negenjarige leeftijd wereldwijde bekendheid kreeg door het winnen van het televisieprogramma Holland's Got Talent is inmiddels gewend aan de aandacht. Het operasterretje ziet dan ook veel van de wereld. Ze heeft opgetreden in Amerika, Afrika, Zuid-Amerika en in Nederland gezongen met André Rieu op het Vrijthof in Maastricht.
Ze is zich zeer bewust van haar status, maar benadrukt dat ze een gewoon meisje van twaalf is. "Ik ben een meisje dat gewoon in de eerste klas van de middelbare school zit. Zingen is niet mijn leven en ik heb ook maar één keer per week zangles. Soms sla ik dat over omdat ik een slaapfeestje heb bij vriendinnen", aldus Amira.
De klassieke muziek is Amira met de paplepel ingegoten. Op jonge leeftijd neuriede ze in de auto al mee met operaliedjes die werden opgezet. "Dat viel op en toen hebben mijn ouders dat vaker gedaan."

Langzaam maar zeker begon Amira ook mee te zingen. "Ik luisterde heel vaak, misschien wel 20 keer. Ik lette dan op de manier van zingen en bijvoorbeeld of ze harder of zachter gingen zingen." Haar broer zocht de, vaak Italiaanse, teksten op en schreef ze uit. "Ik begon dan eerst mee te zingen, daarna karaoke en vervolgens a capella."

Wereldberoemd
Al vanaf jongs af aan wil Amira graag op tv komen. Haar deelname aan de talentenjacht was dus ook niet vreemd. Toch had ze nooit verwacht dat ze zou winnen. "Ik dacht eigenlijk dat ik één keer zou optreden." Onverwachts won ze het programma en werd ze in één klap wereldberoemd. Gevolg was vliegreizen naar de grootste zalen in het buitenland. "Optreden is ontzettend leuk. Zoals bijvoorbeeld op het Vrijthof. Ik zie dan alleen maar hoofden. Kort haar, lang haar of kale hoofden. Meer zie ik eigenlijk niet. Maar toch is het heel cool.''

Andere wereld
"Als ik zing dan zie ik niet meer mensen, maar ben ik in een andere wereld. Ik vlieg en dan zie ik waar het lied over gaat. Als het lied bijvoorbeeld over iemand gaat die van een brug springt, zie ik mezelf springen van die brug", vertelt Amira. Het helpt haar om meer gevoel bij het liedje te krijgen. Als ze dan klaar is en de mensen hoort klappen, geeft dat haar wel een heel leuk gevoel.
Ondanks de vele landen die ze al heeft bezocht, heeft ze nog wel een grote droom. "Ik wil één keer zingen in het grote operahuis in Sidney. Voor mijn gevoel is dat de operaplek van de wereld."

Voorlopig gaat ze zich eerst richten op haar komende optredens, waaronder die in Huizen. "Ik vind het leuk om met een orkest samen te gaan zingen. Het maakt mij verder niet zoveel uit hoeveel mensen er in een zaal zitten", besluit het operasterretje.