De beoogde invulling van het terrein.
De beoogde invulling van het terrein. Foto: Gemeente Huizen

'Eerste plan dat met participatie tot stand is gekomen'

HUIZEN - De gehele raad was donderdagavond zeer enthousiast over de Keucheniushof. Er werd zelfs gesproken van een 'historische' avond.

"Er is wat te vieren", verwoordde een van de raadsleden de sfeer van de avond. Iedereen was het er over eens dat er na jaren gesteggel over het gebied rond de Keucheniusstraat nu eindelijk schot in de zaak kan komen.

Samen met winkeliersvereniging Hart van Huizen, de Vrienden van het Oude Dorp, de bewoners/omwonenden en het Huizer Initiatief Platform zijn zes modellen uitgewerkt voor de invulling van het braakliggende terrein. Uiteindelijk spraken zij een voorkeur uit voor de Keucheniushof.
Dat model levert alleen niet het gewenst geld op, maar heeft wel geleid tot een breed draagvlak. Dat vond de raad, net als verantwoordelijk wethouder Marlous Verbeek, veel belangrijker.

Chapeau
"Dit is het eerste plan dat met participatie tot stand is gekomen", concludeerde GroenLinks. Ook Leefbaar Huizen is trost op de aanpak. "Jarenlang zaten we hiermee. Jarenlang zijn er ook plannen gemaakt, die weer zijn afgeschoten. Chapeau voor de wethouder, dat ze in redelijke korte tijd draagvlak heeft gevonden."

Volgens de SGP is er een 'passende oplossing' gevonden en ook de PvdA vindt het 'prettig om te constateren' dat er invulling komt. Ook bij de verantwoordelijk wethouder was enige opluchting zichtbaar.

Toch paste de raad het huidige plan wel op één punt aan. In het voorstel wordt gesproken over een 'termijnagenda' waarin betrokken partijen ambities hebben uitgesproken voor de verdere ontwikkeling van het gebied. Ondanks het enthousiasme van de plannen, wil de raad wel graag elk voorstel afzonderlijk kunnen aanschouwen en beoordelen om zo tot een goede afweging te komen.

Naast deze kleine aanpassing, zat de raad met nog een probleem. Door te kiezen voor het huidige plan is er een tekort ontstaan op de balans. Daarom is het college opgedragen om bij de ontwikkeling van het oostelijke deel van het gebied te streven naar een opbrengst die gelijk is aan de boekwaarde of zo mogelijk het tekort van de westelijke zijde kan compenseren.

Hogere bebouwing
Daarvoor wil de raad bij de ontwikkeling van dat gedeelte eventueel een hogere bebouwing toestaan. Wel moet dit in overleg gaan met de participanten. In december wordt er een besluit genomen over het hele gebied.