Kapotte vuilnisbakken door vuurwerk, een dure kostenpost.
Kapotte vuilnisbakken door vuurwerk, een dure kostenpost. Foto: Bob Awick

'Handenhaven vuurwerkbeleid en hopen dat het lukt'

HUIZEN - De gemeenteraad is akkoord met de eerder gepresenteerde plannen van burgemeester Fons Hertog die moeten leiden tot een rustigere jaarwisseling.

Vorig jaar liep het gigantisch uit de klauwen rond de jaarwisseling. Er waren veel vernielingen, klachten en schadeposten. De gemeente registreerde voor bijna 40.000 euro aan schade. Daarom kwam de burgemeester met maatregelen.

Zo moet er dit jaar op oudjaarsdag een vuurwerkvrije zone komen in winkelcentrum Oostermeent en zal er met toezicht en handhaving worden gestart vanaf begin december.

Donderdagavond werden deze plannen besproken in de raad. De voornaamste vragen gingen over de effectiviteit. "De vraag over de effectiviteit is niet te beantwoorden, het kan alle kanten op", was de conclusie van de VVD.

Echter, een goed alternatief bedenken is lastig. "Niemand heeft een panklare oplossing voor dit probleem, maar hiermee geven we wel een signaal af", was de mening van D66. Ook de ChristenUnie vindt dit "het beste wat we hebben" en wacht op de evaluatie. Leefbaar Huizen zet in op handhaven, een lik-op-stukbeleid en "hopen dat het lukt".

Het CDA was "verheugd" dat het het komende jaar anders gaat. "Wij zijn benieuwd hoe de vuurwerkvrije zone gaat werken."

De PvdA trok uiteindelijk de algemene conclusie. "Uiteindelijk willen wij met zijn allen een veilige jaarwisseling." Daarom werd het plan ook over de volle breedte gesteund.