Het portret van Vlug wordt toegevoegd aan deze galerij.
Het portret van Vlug wordt toegevoegd aan deze galerij. Foto: Bob Awick

Portret oud-burgemeester Vlug toegevoegd aan eregalerij

door Floris Hulleman

HUIZEN - Een portret van oud-burgemeester Hendrik Vlug zal binnenkort worden toegevoegd aan de portrettengalerij van oud-burgemeesters. Dat hebben de fractievoorzitters in overleg met het college besloten. Jarenlang ontbrak het portret door het imago dat hij fout was in de oorlog.

Hendrik Vlug was van 1939 tot 1946 burgemeester van Huizen. Lange tijd werd aangenomen dat hij in de oorlog NSB-sympathieën had. Na de oorlog zou hij om deze achtergrond direct ontslagen zijn. Recent onderzoek door journalist Bonnie Kriek bracht de huidige raad echter op andere gedachten.

Onderzoek
Getriggerd door het ontbreken van dit portret besloot journaliste Bonnie Kriek-Okkema twee jaar lang onderzoek te doen bij het NIOD en het Nationaal Archief. Ook raadpleegde zij meerdere geschiedenisboeken.
Een van de aanleidingen voor haar andere conclusie is het feit dat Vlug in 1949 werd benoemd tot burgemeester van Leerdam. Bij de aanstelling passeerde hij 62 andere kandidaten. Toen werd gezegd dat dit geen vergissing was. Ook werd de gemeente Leerdam in de zomer van 1951 bezocht door koningin Juliana en prins Bernhard.

Volledige rehabilitatie
Lokale journalisten in Leerdam kregen indertijd lucht van de achtergrond van hun nieuwe burgemeester en deden daarom ook onderzoek. "De benoeming van de heer Vlug moet worden gezien als een erkenning door het hoogste gezag, dat diens uitzuivering een dwaling is geweest en hij recht had op volledige rehabilitatie", was hun conclusie. Al deze vondsten bij elkaar leidden tot nieuwe inzichten.

De bevindingen uit het onderzoek werden nog voor de zomer in de raadsvergadering aangekaart. Burgemeester Fons Hertog beloofde in een gesprek met de familie van oud-burgemeester Vlug dat hij het geval zou onderzoeken.

Toevoegen
Nu, ruim drie maanden later, onderstreept de gemeente de nieuwe bevindingen. Daarom is vorige week in overleg tussen de fractievoorzitters besloten om het portret toe te voegen aan de eregalerij.