Sociaal coördinator Wilma Langhout spreekt wekelijks met mensen over de vraag of zij in aanmerking komen voor hulp van de voedselbank.
Sociaal coördinator Wilma Langhout spreekt wekelijks met mensen over de vraag of zij in aanmerking komen voor hulp van de voedselbank. Foto: Bob Awick

Voedselbank gestart met
vrije inloopochtenden

HUIZEN - Sociaal coördinator Wilma Langhout van Voedselbank Gooi en Omstreken houdt elke maandagochtend een inloopspreekuur. In de Draaikom zijn mensen welkom om hun verhaal te delen en een indicatie te krijgen of zij in aanmerking komen voor de voedselbank.

De voedselbank heeft anderhalf jaar gezocht naar iemand die op deze manier de intake wilde verzorgen. "Daarom ben ik een kleine maand geleden zelf begonnen met de start van dit initiatief, omdat het via maatschappelijk werk vrij moeilijk was om een aanmelding te krijgen voor de voedselbank", vertelt Wilma Langhout. Normaal gesproken worden mensen die in financieel slecht weer zitten, doorverwezen via een maatschappelijke organisatie of de gemeente.

De wachttijd is voor deze organisatie vaak zo lang dat mensen in nood daar niet op kunnen wachten. Daarom is de coördinator gestart met een inloopspreekuur waar snel bepaald kan worden of iemand in aanmerking komt voor hulp van de voedselbank.
Sinds een maand is Langhout tussen tien en twaalf uur aanwezig in de Draaikom, waar mensen vrij kunnen binnenlopen. "Ik zit beneden en wacht tot de eerste komt. Ik vraag eerst hoe gaat het en wat het probleem is", vertelt Langhout.

Hart luchten
In het gesprek worden drie zaken behandeld. Ten eerste is het voor veel mensen een moment om voor het eerst echt hun verhaal te doen. Vaak zijn de bezoekers opgelucht dat ze even hun hart kunnen luchten. "Je merkt dat ze het liefst twee uur willen praten." Daarnaast helpt Langhout ook met het doorverwijzen naar partijen die kunnen helpen bij de financiële situatie. "Ik vraag of ze op de hoogte zijn van de faciliteiten, bijvoorbeeld de schuldhulpverlening."

Maar het belangrijkste onderdeel is de indicatie of iemand in aanmerking komt voor de voedselbank. "Als mensen niet genoeg geld hebben voor kleding of eten, gaan wij kijken naar de financiële situatie. Of mensen nemen zelf papieren mee of ze nemen de inloggegevens van online bankieren mee. Zo kunnen wij de vaste lasten en inkomsten controleren", vertelt de coördinator.

Aanmerking
"Mensen die, na aftrek van vaste lasten, als alleenstaande minder dan 180 euro per maand hebben te besteden, komen in aanmerking voor hulp van de voedselbank. Maken meer personen deel uit van het gezin, dan is dat bedrag hoger. Ook mensen met een AOW- of WAO-uitkering of een kleine baan kunnen in aanmerking komen", schetst Langhout.

Langhout merkt dat het voor mensen een enorme stap is om op gesprek te komen. "Mensen schamen zich vaak en ik denk dat het tijd kost om die schroom en schaamte te overwinnen. Soms kunnen mensen niet anders." In het gesprek probeert Langhout de mensen daarom ook wat gerust te stellen."Dit kan iedereen overkomen. Mensen hoeven zich daar niet schuldig over te voelen."
De coördinator verwacht dat de inloopochtend voorlopig wel blijft bestaan. "Om de drempel te verlagen. Zo kan de voedselbank mensen in de gelegenheid stellen om vrijblijvend binnen te wippen. Dat is toch anders dan eerst naar de huisarts en dan naar de maatschappelijk werker."

Wilma Langhout zelf is blij dat ze zich op deze manier kan inzetten voor de mensen die het financieel net iets moeilijker hebben. "Ik heb een voldaan gevoel. Zelfs als ik tegen mensen moet zeggen dat ze veel te hoog zitten qua inkomen, blijven ze me bedanken."

Er is niemand die negatief doet. "Ik kan voor sommige mensen een oplossing bieden waar ze zelf nog niet aan hadden gedacht", besluit de coördinator, die benadrukt dat iedereen bij de voedselbank vrijwillig werk verzet. "Wij leven van donaties."