Prins Bernhard in Laren. Maandag is er een lezing over Laren in WOII.
Prins Bernhard in Laren. Maandag is er een lezing over Laren in WOII.

donderdag 13 oktober

Papageno Unplugged

Papageno Huis Laren 15.30 uur

Het trio Liya Grigoryan bezorgt u vanavond een avond vol muziek, een mix van traditionele Armeense en klassieke muziek. € 5,-.

Kleurrijke portretten

Huizer Museum Huizen 19.30 uur

Schilderes Lenie Bos leest voor uit haar nieuwe verhalenbundel 'Kleurrijke portretten'. In deze nieuwe bundel vertellen uitsluitend vrouwen hoe zij vanuit het buitenland, meestal met hun familie, naar Nederland gekomen zijn en hier in Huizen wonen en werken. In oktober, de Maand van de Geschiedenis met het thema 'Over de grens', zijn de portretten extra actueel.

Lezing Hoo Man Chan: Hollanders in huis

Brinkhuis Laren 20.00 uur

Cultuurhistoricus en museumdocent Hoo Man Chan geeft van 20.00 tot 22.00 uur een lezing over de bijzondere selectie zeventiende-eeuwse Hollandse schilderijen van het Engelse koningshuis, die zelden of nooit in het openbaar worden vertoond. Het Mauritshuis stelt de komende maanden deze unieke schilderijen, waaronder de muziekles van Vermeer, tentoon. Meer info en aanmelden via www.volksuniversiteithetgooi.nl.

vrijdag 14 oktober

Mamacafé

Holleblok Huizen 10.00 uur

Vandaag geen speciaal onderwerp. We wisselen onze ervaringen en adviezen uit tijdens een kopje koffie of thee. Alle (aanstaande) ouders met kinderen tot vier jaar zijn van harte welkom.

Filosofisch en spiritueel eetcafé

't Vuronger Huizen 18.00 uur

Evert van Leersum spreekt over spion en predikant Dietrich Bonhoeffer. Leeftocht is iedere tweede vrijdag van de maand van 18.00 tot 22.00 uur geopend. Reserveren voor vandaag kan tot 10 oktober via 035-5268725.

Trojka Toneel speelt 'Drang'

Blaercom Blaricum 19.30 uur

Het toneelstuk 'Drang' van Trojka Toneel laat u kennismaken met een echtpaar dat in de loop van hun lange, troosteloze huwelijk de interesse voor elkaar is kwijtgeraakt. Dan worden zij plotseling geconfronteerd met een verloren zoon en diens moeder. Deur open vanaf 19.00 uur. Kaarten kosten € 12,50 via info@blaercom.nl of 035-5341383.

Toneel: 'Gif'

Brinkhuis Laren 20.15 uur

'Gif' van de Nederlandse toneelschrijfster Lot Vekemans gaat over een man en een vrouw die hun kind verloren hebben en elkaar na vijf jaar weer ontmoeten op de begraafplaats waar hun zoon begraven ligt. Aanleiding voor hun beladen ontmoeting is het gegeven dat het graf van hun zoon verplaatst moet worden in verband met gif in de grond.

Klaverjassen & keezborden

Dance-Point Huizen 20.30 uur

De tafels en stoelen komen op de vloer en de gehele avond kan er gezellig een spelletje gespeeld worden. U kunt klaverjassen of keezborden. We starten om 20.30 uur met de speluitleg van beide spellen, zodat al kent u het spel nog niet, u toch mee kunt doen. De entree is vrij.

14 oktober
tot 23 oktober

U bent mijn moeder

Rosa Spier Huis Laren 12.00 uur

Noord Hollands Toneel is een nieuw theatergezelschap dat bestaat uit professionals en de betere amateurs. Het gezelschap speelt 'U bent mijn moeder', een solovoorstelling uit 1981 van Joop Admiraal (Werktheater) over zijn dementerende moeder. Kaarten: www.nhtoneel.nl.

zaterdag 15 oktober

Repair Café

De Bongerd Eemnes 10.00 uur

Vanaf 10.00 uur kunt u hier weer terecht met uw defecte apparatuur en kleding. De enthousiaste reparateurs doen hun best om uw spullen een tweede leven te geven. De reparaties worden gratis uitgevoerd, wel wordt een vrijwillige donatie op prijs gesteld. Te vervangen onderdelen dient u zelf mee te brengen. De sessie eindigt om 13.00 uur.

Zorgeloos wonen

Johanneshove Laren 12.00 uur

Een eigen appartement, om fijn op uzelf te kunnen zijn. Dat is Zorgeloos wonen van Vivium. Benieuwd naar de mogelijkheden? Kom dan naar de open dag van 11.00 tot 14.00 uur.

zondag 16 oktober

Jazz Café

Blaercom Blaricum 15.00 uur

Zangeres Iris komt met haar muzikale vrienden naar het Blaercom Jazz Café. € 7,50 inclusief lekkere hapjes en bittergarnituur. U kunt tegenwoordig direct na het optreden genieten van een driegangenmenu. De prijs voor dit diner (inclusief de toegang tot het Jazz Café) is € 27,50 en vindt aansluitend om 18.30 uur plaats. Reserveren voor het Jazz Diner: info@blaercom.nl of 035-5314383.

16 oktober
tot 11 december

'Drifting Waters'

Rosa Spier Huis Laren 12.00 uur

De tentoonstelling 'Drifting Waters' showt werk van de visual artist Harald Vlugt en fotograaf Kadir van Lohuizen. Zij bleken beiden een sterke verbondenheid met water te hebben. Zo komen conceptuele kunst en journalistiek elkaar tegen.

maandag 17 oktober

SeniorWeb 50+

Johanneshove Laren 12.00 uur

Heeft u een Windows-pc en wilt u de mogelijkheden van zoeken op internet ten volle benutten, uw bestanden ordenen in mappen, meer weten over het gebruik van e-mail en begrijpen wat er nodig is voor beveiliging en reservekopieën? U leert het in deze workshop, verdeeld over vijf dagdelen. Aanmelden: info@seniorweblarennh.nl of 06-46175271, of bij de PC Helpdesk in het Brinkhuis in Laren.

Inloopspreekuur DigiTaalhuis Gooi

De Bibliotheek Huizen 14.00 uur

Hier kunt u met al uw vragen over het aanbod aan cursussen en activiteiten op het gebied van het leren van taal en digitale vaardigheden in het Gooi terecht. Ook als u als taalvrijwilliger aan de slag wilt om mensen (individueel of in groepsverband) te helpen om beter te leren lezen en schrijven kunt u terecht bij het spreekuur. Elke maandag van 14.00 tot 16.00 uur. Mail: digitaalhuisgooi@gooisebibliotheken.nl of bel 035-6973000.

Geschiedenis van Laren in WO-II

Brinkhuis Laren 19.30 uur

Hoe was het om in de Tweede Wereldoorlog in Laren te leven? Wat gebeurde er, hoe zag het dagelijks leven eruit, wie waren de kleine en grote helden uit het verzet en hoe gedroegen de Duitse soldaten zich ten opzichte van de bevolking? Burgemeester Elbert Roest en Teun Koetsier vertellen erover met ondersteuning van authentiek beeldmateriaal. Beide heren zijn historicus en schreven het boek 'Schieten op de maan'. 19.30 tot 22.00 uur. Kaarten via www.bibliotheekhlb.nl.

dinsdag 18 oktober

Fotobewerking met Windows 10

Johanneshove Laren 12.00 uur

Nu Google heeft besloten Picasa niet langer te ondersteunen is het tijd om (gratis beschikbare) alternatieven te zoeken. Seniorweb Laren-Blaricum helpt 50-plussers hiermee. Aanmelden: info@seniorweblarennh.nl of 06-46175271, of bij de PC Helpdesk, Brinkhuis, Laren.


'A Bigger Splash'

Brinkhuis Laren 14.30 uur

Een Amerikaans koppel, bestaande uit een rockster en een filmmaker, viert vakantie in het zuiden van Italië. Hun rust wordt echter verstoord door het plotselinge bezoek van een oude vriend en zijn beeldschone dochter. Dit leidt tot jaloezie, waarbij er riskante scenario’s ontstaan.

Chinese taal en cultuur voor kinderen

Wijkcentrum Meentamorfose 16.00 uur

Chinese taal en cultuur voor kinderen vanaf zeven jaar. 16.00 tot 17.15 uur. € 150,- inclusief lesmaterialen. 035-5257281.

Workshop - Dansen

Dance-Point Huizen 19.00 uur

Dance-Point geeft van 19.00 tot 22.00 uur workshops dansen. Er worden diverse groepsdansen aangeleerd, een partner is niet nodig. Iedereen is van harte welkom. Neemt u gerust uw vrienden, collega's, buren, familie etc. mee en kom een avondje dansen. De entree voor leden en niet-leden is € 5,-.

Stamt de mens echt af van de aap?

Blaercom Blaricum 20.00 uur

'Wie kwam er het eerst, de mens of de aap'. Darwin was in de veronderstelling dat de mens voortkomt uit de aap, maar is dit wel echt zo? De insteek van deze lezing is dat het iets gecompliceerder ligt en dat Darwin het niet per se bij het juiste eind had.

woensdag 19 oktober

KinderAtelier

Huizer Museum Huizen 14.30 uur

Met verschillende knipsels maak je een heel bijzondere versiering voor een zeeppompje. De mooiste knipsels krijgen onder leiding van Jenny de Booy een speciaal plastic beschermlaagje en passen in een zeeppompje dat je mee naar huis mag nemen. Jenny maakt voor alle kinderen ook een geknipt portretje.

'Brooklyn'

Brinkhuis Laren 19.30 uur

1950, Brooklyn. Een jonge vrouw, Eilis, is verhuisd vanuit een klein dorp in Ierland naar Brooklyn om te werken en carrière te maken. Daar wordt ze verliefd op de Italiaans-Amerikaanse Tony. Wanneer een tragedie binnen de familie haar dwingt terug te keren naar haar oude gemeenschap en een jongeman genaamd Jim haar daar het hof maakt, zit ze in dubio over waar haar toekomst ligt.

Eemnesser Dictee

Bibliotheek Eemnes 19.30 uur

Het Eemnesser Dictee is wederom opgesteld door Gerard Wortel, dorpsdichter van Eemnes en taalknutselaar pur sang. Het thema van het dictee heeft betrekking op Eemnes en haar regio. Zowel het dictee als de spellinglijst is nauwlettend gecontroleerd door taaladviseur Alice van Kalsbeek. Je hoeft geen taalfreak te zijn om deel te kunnen nemen. Prijzen: een dinerbon voor twee personen of een goede fles wijn. Deelname kost € 5,-. Inschrijven: 035-5383520 of eemnes@bibliotheekgooienmeer.nl.

R.J. Heyning in 'U bent mijn moeder' van Joop Admiraal. Foto: Peter Bokhorst