Oscar Bulthuis is volop aan het trainen.
Oscar Bulthuis is volop aan het trainen. Foto: Oscar Bulthuis

Oscar Bulthuis fietst 400 kilometer voor toekomst van weeskinderen

door Floris Hulleman

HUIZEN - Oscar Bulthuis vertrekt 18 november richting Nicaragua om ruim 400 kilometer te mountainbiken en geld op te halen voor het goede doel. Van het geld worden kinderen in Latijns-Amerika opgevangen en wordt hen een nieuwe toekomst geboden. Bulthuis hoopt 10.000 euro op te halen.

Oscar Bulthuis is ondernemer, schrijver en sinds kort ook actief mountainbiker. Dit laatste heeft alles te maken met de bijzondere reis die hij zal maken voor het goede doel: de Stichting WereldOuders. "Mijn vrouw en ik hebben twee wereldreizen gemaakt. Toen wij terugkwamen, wilden wij graag iets terugdoen voor de wereld waar wij waren geweest. Toen wij de boel weer wat op de rit hadden, zijn wij gaan googlen. Toen kwamen wij bij de Stichting WereldOuders terecht", vertelt Oscar.

Kinderen
Deze organisatie, gestationeerd in Hilversum, investeert in kinderen en geeft ze een thuis én een toekomst. Ze richten zich vooral op kinderen in Latijns-Amerika. "Zij willen echt een thuis bieden voor die kinderen. Veel kinderen zijn wees omdat de ouders zijn opgepakt of alcoholist zijn. Ze komen uit vreselijke omstandigheden en worden dan in een veilige omgeving geplaatst waar ze kunnen opgroeien. Die filosofie sprak ons aan", vertelt hij.
Het gezin steunt de stichting nu tien jaar en heeft drie kinderen uit Latijns-Amerika financieel geadopteerd. " Wij ondersteunen twee jongens uit de Dominicaanse Republiek en een meisje uit Nicaragua. Wij steunen deze kinderen in feite hun hele leven. Zij zijn net zo oud als onze eigen kinderen, dus je voelt wel een verantwoordelijkheid. Wij gaan liever een keer niet uit eten dan dat we dit moeten stoppen."
Ondanks dat het gezin zich al jaren inzet voor het goede doel, had Oscar het gevoel dat hij nog wat meer wilde doen. "De stichting organiseert jaarlijks een Volcano Challange. Dit jaar doen ze dat voor de vijfde keer en ik zag het bericht dus al een paar keer voorbijkomen. Ik zei altijd dat ik daar een keer aan mee zou doen om mezelf uit te dagen, maar ook om Maria te zien", vertelt Oscar over het meisje dat hij ondersteunt in Nicaragua.

Fietsen in Nicaragua
Tijdens deze negendaagse mountainbiketocht fietsen de deelnemers ruim 400 kilometer door de binnenlanden van Nicaragua. Onderweg logeren de fietsers in familiehuizen van WereldOuders en ontmoeten ze de kinderen waar de stichting zich voor inzet. Om mee te kunnen doen, moeten de deelnemers minimaal 3.500 euro inzamelen. Daarnaast betalen ze de reis en het onderkomen zelf.

Voor Oscar was dit gegeven een enorme uitdaging. "Ik had zelf nog nooit op een mountainbike gezeten, dus ik had absoluut geen idee waar ik aan begon. Maar dat past wel een beetje bij een ondernemer." Hij nam een personal trainer in de arm, kocht een mountainbike en begon met trainen. "Ik heb natuurlijk ontzettend veel gereisd, dus die landen en temperaturen ken ik wel. Het fietsen is nieuw. Daar gaat veel tijd in zitten. Ik ben veel buiten aan het trainen", vertelt Oscar, die er veel zin in heeft.

Geld ophalen
Het enige waar de ondernemer geen stress over wilde hebben was het sponsorbedrag. "Ik bedacht dus al snel wat acties." Een van die acties was de rollende sponsorloop bij basisschool de Parel. Ruim 200 kinderen 'rolden' ruim 4.000 euro bij elkaar. Op dit moment is de ondernemer bezig met een online campagne. "Als 200 schoolkinderen 4.000 euro kunnen binnenhalen, moeten mijn zakelijke partners dat minstens kunnen verdubbelen", stelt Oscar vastbesloten.

Doel
Op dit moment staat de teller op ongeveer 6.000 euro. Het doel is uiteindelijk om 10.000 euro binnen te halen. "Alles gaat naar de kinderen toe, dus ik zet hoog in", aldus Oscar.
Voor support of meer informatie: volcanochallenge.com.

'Wij gaan liever een keer niet uit eten dan dat we dit moeten stoppen'
Het familiehuis in Nicaragua.