Paul de Jong (r) in gesprek met een van de leden van het grootste G-skiteam van de wereld.
Paul de Jong (r) in gesprek met een van de leden van het grootste G-skiteam van de wereld. Foto: Bob Awick

'Ik denk dat wij het grootste G-skiteam ter wereld hebben'

HUIZEN - Het G-skiteam van Wolfskamer Wintersport vierde afgelopen zaterdag haar eerste lustrum. De club groeide in korte tijd uit tot een ledenaantal van 80. "En wij willen nog doorgroeien", aldus Paul de Jong.

Volgens de initiatiefnemer was het een zeer geslaagde middag. "Wij hadden gelukkig mooi weer en er was een grote opkomst. We hebben een ontzettend leuke dag gehad", blikt Paul de Jong terug. Ruim vijf jaar geleden begon hij op 29 oktober met de eerste skiles voor mensen met een geestelijke beperking.

Broer
"Ik heb zelf een broer met een verstandelijke beperking. Hij is heel onhandig, kan niet lezen en niet schrijven. Het enige dat hij heel leuk vond was skiƫn." De broer woont thuis bij zijn moeder, maar als het daar minder mee gaat, moet hij het huis uit. "Ik wilde dat mijn broer iets te doen had en ben dit toen gaan organiseren", vertelt De Jong.

Zelf was hij ook geen onbekende met de sport. "Wij kwamen per toeval in aanraking met de skisport. Wij woonden zelf in Woerden en zochten een locaties waar onze kinderen konden wedstrijdskiƫn. Toen begrepen wij dat we alleen in Huizen en Nieuwegein terecht konden. Uiteindelijk vonden wij hier een hele leuk sfeer hangen", schetst hij.

Goed idee
Met de club gingen ze in gesprek over het oprichten van een G-skiteam. "De club vond het een goed idee en had op de zaterdagavond nog ruimte. Ze stelden wel dat er minimaal zes leden aanwezig moesten zijn." Het lukte De Jong om uiteindelijk acht leden te vinden om te starten.

Professioneel
Vanaf het eerste moment wilde Paul de Jong een professionele insteek hanteren. "Ik heb vanaf het begin gezegd dat wij gaan trainen om aan het eind van het seizoen aan een wedstrijd mee te doen. Daarbij worden de trainingen verzorgd door gediplomeerde skileraren. Wij zijn niet gezellig aan het trainen, wij werken aan progressie en skitechniek."

Belletje
Deze aanpak ging als een lopend vuurtje door de skiwereld en al snel werd De Jong gebeld. "Ik kreeg de Nederlandse afdeling van de wereldorganisatie Special Olympics aan de lijn." Deze organisatie zit in 180 landen en organiseert om de vier jaar de Olympische Spelen voor mensen met een geestelijke beperking.

Voordat De Jong het wist, reisde een delegatie van de Wolfskamer, zes deelnemers en twee trainers, af naar Zuid-Korea. Zij waren geselecteerd om mee te doen aan de Special Olympics. "Dat was echt een prachtig avontuur", vertelt de initiatiefnemer.

Oostenrijk
Inmiddels is de club in volle voorbereiding voor de komende Spelen in Oostenrijk, waar 10 mensen van het G-team naar afgevaardigd worden. "Dat is het grootste sportevenement van 2017. Er komen ruim drieduizend sporters op af. Dat is net zo groot als de andere Olympische Winterspelen", schetst de enthousiaste De Jong.

Voor de tijd die De Jong er de afgelopen jaren ingestoken heeft, krijgt hij niets betaald. "Dit is allemaal vrijwilligerswerk. Ik doe het gewoon hobbymatig. Ik denk dat ik hier 20 uur per week mee bezig ben", vertelt hij.

Doorgroeien
Voorlopig heeft hij de vrijwilliger er nog geen genoeg van. "Wij willen doorgroeien, net als elke andere club. Hoe meer leden, hoe beter", zegt De Jong tot slot.