Wellicht komen er nog namen bij op het monument.
Wellicht komen er nog namen bij op het monument. Foto: Bob Awick

Onderzoek naar mogelijk ontbreken namen op monument

HUIZEN - De gemeente gaat onderzoek doen naar het mogelijk ontbreken van namen op de naamplaquettes van het monument aan het Prins Bernhardplein.

Dit naar aanleiding van vragen van Leefbaar Huizen. In een online-artikel windt commissielid Edwin Koning zich op over het mogelijk ontbreken van namen. "Gemeente Huizen, doe uw plicht voor deze slachtoffers", schrijft hij.

Kern van het verhaal is dat er mogelijk een aantal namen ontbreken. "68 Joodse inwoners worden op last van de bezetter verhuisd naar Amsterdam. Duidelijk is waarom: voor transport naar de vernietigingskampen. Er komt een herdenkingsmonument in Huizen te staan. Echter, er komen maar 5 namen op te staan", schrijft Koning. Volgens Koning horen er meer namen op te staan.

Het stoort Koning dat hier nog niet serieus naar gekeken is. "Hetgeen mij nu het meest irriteert is dat anno 2016 er tot nu toe niemand van de politieke partijen zich hier hard voor heeft gemaakt. Mijn oproep aan de gemeente Huizen is dan ook dit op zeer korte termijn te gaan regelen. Geen uitstel meer", aldus Koning

Deze oproep is overgenomen door partijgenoot Rik de Bruijn, die hier vragen over heeft gesteld aan het college.

In een schriftelijke reactie laat de gemeente weten dat de naamplaquettes in eerste instantie zijn ontstaan op initiatief van Jari Snel. Hij doet veel onderzoek naar de geschiedenis van Huizen en zo ook naar de periode van de Tweede Wereldoorlog en de daaraan gerelateerde gebeurtenissen in deze gemeente.

Particulier initiatief
"Het was zijn verdienste dat, na verplaatsing van het herdenkingsmonument naar de huidige locatie, deze plaquettes met namen van Huizer oorlogsslachtoffers tot stand zijn gekomen", laat de gemeente weten op de vragen van Leefbaar Huizen.

"De gemeente heeft dit particuliere initiatief overgenomen. Daarbij heeft ze zelf geen historisch onderzoek verricht naar de volledigheid van de namenlijst. Wel is getracht zo zorgvuldig mogelijk te kunnen vaststellen of de aangeleverde namenlijst geschikt was voor vermelding." De gemeente heeft de lijst gecheckt aan de hand van de registers. "Nu blijkt echter dat dit niet de volledige namenlijst is. In het licht van de vraag of de plaquettes de namen van alle joodse inwoners van Huizen zouden moeten bevatten, kan dat als een omissie worden beschouwd'', schrijft de gemeente in een reactie.

Grens getrokken
Jari Snel laat weten dat hij toentertijd een duidelijke grens getrokken heeft bij zijn onderzoek. "Mensen moesten geregistreerd staan bij de burgerlijke bevolking. Als ze niet geregistreerd staan, wordt het heel moeilijk. Ik moet bewijs hebben dat iemand hier heeft gewoond."

Nader onderzoek
Mocht er nieuw bewijsmateriaal boven water komen dan is Snel alleen maar blij. "Ik hoop dat die mensen dat bewijsmateriaal wel hebben. Als ze dat krijgen, fantastisch", aldus Jari Snel. De gemeente heeft aangegeven bereid te zijn om nader onderzoek te doen. "Om te zien op welke wijze alsnog recht gedaan kan worden aan de niet-vermelde slachtoffers van de Jodenvervolging. Hier zijn we al een aantal maanden mee bezig", aldus de gemeente. Over de uitwerking en voortgang hiervan zal de raad binnenkort worden geïnformeerd.