Aziz Akhta is voor veel jongeren in Huizen een bekend gezicht.
Aziz Akhta is voor veel jongeren in Huizen een bekend gezicht. Foto: Bob Awick

'Jongeren hebben eigen verantwoordelijkheid'

HUIZEN - Met de net opgerichte stichting I work, you work, we work, willen Aziz Akhta en Lara Fernandez jongeren die het wat lastiger hebben in de maatschappij helpen. Niet door ze te pamperen, maar door ze op hun eigen verantwoordelijkheid te wijzen en de focus te leggen op hun talenten. Ze in contact brengen met ouderen is een van de manieren om dat te doen.

"Veel jongeren die in een lastige situatie zitten wijzen naar anderen. Ze kijken niet of nauwelijks naar zichzelf, wat zij zelf kunnen doen om hun situatie te veranderen of te verbeteren", steekt Aziz Akhta direct van wal. De 33-jarige Huizenaar heeft samen met Lara Fernandez dit najaar een stichting opgericht om hier werk van te maken. Dat doen ze door verschillende activiteiten te organiseren.

"De jongeren moeten hun mouwen opstropen, initiatief tonen en hun eigen verantwoordelijkheid nemen", vervolgt Aziz zijn betoog. Aziz spreekt uit ervaring. Hij werkt in een jeugdgevangenis en als zelfstandig hulpverlener, net als Lara. Ze komen beiden dagelijks in aanraking met deze jongeren. Jongeren die het lastig hebben in de samenleving en tegen dingen, maar ook tegen zichzelf, aanlopen. De oorzaak? Het zit in de jongeren zelf, maar ook vaak is de oorzaak in werkeloosheid te vinden en in de drang 'erbij te willen horen'. Maar dat is geen excuus, vindt Aziz. "Ik hoor vaak dat ze wel willen werken, maar geen zin hebben om een sollicitatiebrief te schrijven. Dat werkt natuurlijk niet. Wij geloven in de toekomst, ook al komen jongeren moeilijk aan de bak. Veel van de jongeren hebben echt wel talenten, maar er wordt te veel gekeken naar wat ze niet kunnen." Door de samenleving én door de jongeren zelf, vindt Aziz. "Ze zitten in de puberteit, kijken naar elkaar. Wat de ander heeft en zijzelf niet. Ze ontwikkelen een negatief zelfbeeld. Ze hebben geen werk, gaan wat rondhangen en dan krijg je al snel groepsvorming."

Werk, werk, werk
Het bedrijfsleven, ook in Huizen, staat niet echt open om deze jongeren een kans te geven, is zijn ervaring. "Werk is cruciaal, daarmee krijgen ze weer zelfvertrouwen. Ik zou daarom graag met bedrijven in de regio in gesprek hierover gaan." Ook de oudere generatie kan een rol spelen bij het betrekken van deze jongeren bij de samenleving. Van ouderen kun je veel leren, het zijn wandelende encyclopedieën", is een uitspraak die Aziz regelmatig doet.

Een van de thema's van de stichting is dan ook jongeren en ouderen samenbrengen. De eerste bijeenkomst heeft al plaatsgevonden. Vorige week gingen jong en oud met elkaar in gesprek tijdens een etentje in Bussum. "Er gebeurden veel mooie dingen", vertelt Aziz. "Ze luisterden naar elkaar, er was aandacht voor elkaars verhalen en er ontstond begrip." Het werk dat Aziz en Lara voor de stichting doen is onbetaald. Sterker nog, de activiteiten die ze opzetten financieren ze zelf, soms met behulp van ondernemers. Een deel van de benodigde funding krijgt de stichting uit de verkoop van hun eigen T-shirts. Ze willen niet hun hand ophouden, maar de activiteiten - liefst in samenwerking met het bedrijfsleven - zelf organiseren en financieren. Ze kloppen ook niet voor een financiële bijdrage aan bij de gemeente. Maar de gemeente zou wel een andere bijdrage kunnen leveren. Aziz denkt dan aan een soort jongerenloket in Huizen. Een laagdrempelige plek waar jongeren met hulpvragen terechtkunnen. "Het gemeentehuis is vaak een grote drempel voor hen, ze vinden dat eng. Het draait allemaal om maatschappelijke winst", besluit Aziz.

'Ze hebben geen werk, hangen rond en dan krijg je groepsvorming'