Ricardo Metz met in zijn handen zijn eerste single.
Ricardo Metz met in zijn handen zijn eerste single. Foto: Bob Awick

Ricardo Metz droomt van zingen in de Amsterdam Arena

HUIZEN - De sinds kort in Huizen woonachtige Ricardo Metz heeft één droom: zingen op de middenstip van de Amsterdam Arena. Sinds vorig jaar is hij aan het bouwen aan een carrière. Maar de weg is nog lang: zijn eerste single is tot nu toe 20.000 keer beluisterd.

Van kinds af aan raakte Ricardo bekend met de Nederlandse levensliederen. ''Vroeger luisterden mijn ouders naar Frans Bauer, Andre Hazés en vele anderen. Dat sprak mij ontzettend aan. Dat is muziek van eigen bodem." Toen hij de eerste hit van, toen nog, Jantje Smit hoort, is hij verkocht. "Ik was de hele tijd aan het meezingen", schetst Ricardo. "Zijn hele stijl, houding en karakter spreken mij ontzettend aan. Dat heeft hij nog steeds. Die nuchterheid van Jan Smit: hij blijft gewoon lekker zichzelf."

Door het meezingen ontstond bij Ricardo een bepaalde euforie. "Ik zou dat ook weleens willen. Veel mensen vertelden mij ook dat ik een goede stem heb en daar iets mee moest gaan doen. Maar ik was altijd vrij verlegen."

Carrière bouwen
Lang zag het ernaar uit dat hij nooit echt de stap zou nemen, tot hij een jaar geleden mocht zingen op een feestje. "Een vriendin van mijn moeder had iets georganiseerd en ik kon daar optreden. Ik heb toen wat nummers uit mijn hoofd geleerd en daar opgetreden." Tot zijn verrassing kwam er na zijn performance een man op hem af. "Hans Leeman, zelf zanger en entertainer, kwam naar mij toe. Hij was zeer enthousiast en wilde me graag helpen met het bouwen van mijn carrière", vertelt Metz enthousiast. "Hij vond mij goed in het overbrengen van gevoelige nummers. Maar ook dat ik met bepaalde uptempo nummers het publiek goed kan vermaken."

Het compliment van zijn huidige manager doet hem veel deugd. "Dat betekent dat ik toch een stem heb die mensen aanspreekt. Dus ik ben meteen met hem in zee gegaan." Met die stap zijn, volgens Ricardo, de wegen makkelijker te bewandelen. Maar ook persoonlijk kreeg hij een boost. "Ik was altijd een heel verlegen jongen, maar kwam hierdoor echt los. Ik kon die drempel over."

Daarna ging het snel voor de aspirant-zanger. Voordat hij het wist zat Ricardo in een professionele studio met een producer na te denken over zijn eerste single. "In eerste instantie had hij wat demo's gestuurd, maar die vond ik niet heel goed passen. Toen zijn wij naar zijn studio gegaan en hebben wij een nummer geschreven. Hij zette een liedje op en ik wist meteen dat dat mijn eerste single moest worden."

Presentatie
Bij het lanceren van zijn eerste single wilde Ricardo het meteen goed toen. "Ik wilde graag een cd-presentatie doen. Ik vind dat dit hoort bij een eerste single. Dat was wel een hoop geregeld Ik moest een locatie vinden, andere artiesten uitnodigen. Ik heb zelf de sponsoring geregeld en de beveiliging."

'Ik wilde graag een cd-presentatie doen en heb alles georganiseerd'

Op het feestje krijgt hij uit handen van zijn grote voorbeeld, Ramon Beense, zijn eerste single overhandigd. De eerste reacties zijn ook lovend. "Ik heb echt heel veel positieve reacties ontvangen. Soms zelfs complimenten waar ik tranen van in mijn ogen krijg. Ik kreeg een berichtje van iemand die elke ochtend het nummer opzet als ze wakker wordt. Dat is ontzettend leuk om te horen."

Ricardo is dan ook wat blij dat hij de stap heeft gezet. "Ik heb geen seconde spijt." Ook heeft hij zijn doelen al op een rijtje. "Vanaf januari krijg ik zangles en ga ik mij richten op de nieuwe single."