Op 21 november te bezoeken in Huizen.
Op 21 november te bezoeken in Huizen.

Kijkje nemen in de enige echte Pakjesboot

HUIZEN - Stoomschip Hydrograaf is sinds 1985 de bekende Pakjesboot die bij de landelijke intocht wordt gebruikt. Op 21 november meert hij aan aan het Mastspoor in het Nautisch Kwartier van Huizen. Een mooie kans om even binnen te koekeloeren.

Tussen alle sinterklaasbedrijven door kan de Pakjesboot een aantal havens aandoen en is schip toegankelijk voor het publiek. Huizen is dus een van die plaatsen. Aan boord kunnen de kinderen zien hoe Sint en de pieten leven en werken. In de kombuis maken de bakpieten pepernoten, marsepein, borstplaat en ander lekkers. In het pakjesruim zijn de inpakpieten druk bezig alle cadeaus voor de kinderen van Nederland in te pakken. In de werkkamer treffen kinderen de Sint achter zijn bureau met het Grote Boek van Sinterklaas. Als de kinderen heel stilletjes doen, mogen ze ook nog een blik werpen in de slaapkamer van Sinterklaas.

De Hydrograaf is niet zomaar een schip. Het is meer dan 100 jaar oud. Het deed jaren dienst bij de Koninklijke Marine als hydrografisch opnemingsvaartuig dat metingen aan de zeebodem uitvoerde. Koningin Wilhelmina gebruikte het nog weleens als jacht. Na in handen te zijn geweest van de zeekadetten van Den Helder en Amsterdam werd het schip uiteindelijk in 1983 verkocht en in gebruik genomen als partyschip. Voordat het in de vaart ging als partyschip werd het geheel opgeknapt en uitgerust met twee Rolls-Royce dieselmotoren.

Een kaartje om het schip te bezoeken kost 9 euro. De opbrengst wordt gebruikt om dit historische stoomschip in de vaart te houden. Reserveren kan via de website www.pakjesbootdagen.nl.