Extra toezichthouders ingezet rondom jaarwisseling

HUIZEN - De gemeente wil vijf extra toezichthouderduo's inzetten rondom de jaarwisseling. Daarbij wordt de Oostermeent een compleet vuurwerkvrije zone en zal er 'intensieve' voorlichting komen. Dat blijkt uit de uitwerking van het plan van aanpak voor de komende jaarwisseling.

Eerder stelde de gemeenteraad 38.500 euro beschikbaar om de aanpak te intensiveren. Zelf concludeert de gemeente in het plan dat de vorige jaarwisseling niet goed is verlopen. "Er was meer schade. Zowel aan particuliere als gemeentelijke eigendommen en veel meer gerapporteerde overlast van vuurwerk, ook al weken vóór de jaarwisseling."
De gemeente heeft daarom vijf punten uitgewerkt. In de loop van de maand december wordt het toezicht geïntensiveerd: in de eerste week met één extra duo toezichthouders. De tweede en derde week komt er nog een duo bij. Uiteindelijk moeten er rond de jaarwisseling vijf duo's actief zijn.

Daarnaast komt er, zoals bekendgemaakt, een vuurwerkvrije zone rondom winkelcentrum Oostermeent. Om dit te kunnen handhaven komt er meer politie op de been rond 31 december. Daarnaast zal er, ter voorkoming van vernielingen, eerder en op grotere schaal straatmeubilair worden verwijderd. Winkeliers zullen tijdelijk een afvalbak krijgen om toch hun afval kwijt te kunnen.

Tot slot zoemt het uitgewerkte plan in op 'intensieve' voorlichting aan jongeren en ouders. "Door betere voorlichting over de gevolgen en de schadeposten is het doel de bewustwording bij de jongeren te vergroten. De aanname hierbij is dat als jongeren zich bewust worden van de gevolgen voor mens en dier, plus de hoge
kosten van alle schades, dit (enig) effect sorteert in hun gedrag", aldus de gemeente.

In het plan zijn ook een aantal doelstellingen opgetekend. Zo moeten er minder meldingen komen rondom de overlast en moet het aantal vernielingen omlaag.