Opgelet, in Blaricum is vanaf volgende week de parkeerschijf verplicht.
Opgelet, in Blaricum is vanaf volgende week de parkeerschijf verplicht. Foto: Bob Awick

Parkeren in Oude Dorp Blaricum moet vanaf maandag met parkeerschijf

BLARICUM - Maandag is het echt zover. Dan moet er op de parkeerplaatsen in het Oude Dorp van Blaricum in de aangegeven blauwe zone een parkeerschijf in de auto worden neergelegd. Op deze plekken is het dan nog maar toegestaan om 1,5 uur te blijven staan.

Peter van Rietschoten voerde met zijn actiegroep Red dorpscentrum Blaricum tevergeefs actie tegen de blauwe zone. Volgens hem zijn 55 van de 75 ondernemers tegen de komst van een blauwe zone. De rechter stelde de actiegroep in het ongelijk. De actiegroep laat het daarbij. Mopperend ziet Van Rietschoten hoe nu de voorbereidingen worden getroffen voor het 'blauw kalken' van de straten. "Ze hebben er nog eens voor gekozen om hier te kiezen voor het 'zwaarste blauw'." Hij doelt daarmee op de manier waarop de blauwe zone in het dorp zichtbaar wordt gemaakt voor de weggebruikers. "Dit past toch niet in ons dorp!"

Maar de strijd is nu definitief gestreden en wie maandag na 9.00 uur in het centrum in de blauwe zone wil parkeren zal een parkeerschijf moeten neerleggen. Vanaf dat moment moet dit van maandag tot en met zaterdag tussen 9.00 en 18.00 uur. Langparkeerders moeten dan uitwijken naar een plek buiten de zone. Om iedereen de kans te geven te wennen aan het instellen van de blauwe zone, krijgen foutparkeerders de eerste twee weken alleen een waarschuwing. "Bij een tweede constatering binnen deze twee weken kan de opsporingsambtenaar (BOA) zien dat er al eerder een waarschuwing is uitgeschreven en wordt overgegaan tot bekeuren. Na deze gewenningsperiode van twee weken wordt er bij foutparkeren direct een bekeuring uitgeschreven", aldus de gemeente.