Een sfeerimpressie van hoe het Oude Raadhuisplein er met het reuzenrad uit zal zien.
Een sfeerimpressie van hoe het Oude Raadhuisplein er met het reuzenrad uit zal zien.

Bruisend dorp tijdens komende feestdagen

HUIZEN - De gemeente maakte vorige week samen met het Hart van Huizen en de Away Group bekend dat Huizen rond de feestdagen gaat bruisen. Vanaf 27 december tot 6 januari staat er een reuzenrad op het Oude Raadhuisplein met chalets, kraampjes en foodtrucks. Op 1 januari is er daarnaast een nieuwjaarsduik op het strand aan de Zomerkade.

Hiervoor tast de gemeente diep in de buidel. Er is maximaal 20.000 euro subsidie voor het evenement in het Oude Dorp beschikbaar en maximaal 10.000 euro voor de nieuwjaarsduik. Iets dat op onze Facebookpagina wel enige wenkbrauwen laat fronsen.
Cees Alders van het Oldtimer Festival reageert als volgt: "Staat in geen verhouding met de subsidie aan het oldtimer festival huizen dat is verlaagd tot 6000 euro. Met 22.000 bezoekers een geslaagd evenement dat in 2017 dreigt niet door te gaan. Evenementenbeleid Huizen!" Wilma: "Waarom moet de nieuwjaarsduik 10.000 kosten??? Er is water aanwezig voor iedereen, dus hoeft niet afgehuurd te worden. Elk jaar organiseren mensen zelf hier op 't strand een nieuwjaarsduik en dat kost toch ook niks?"

Subsidies
De gemeente laat weten dat het hier gaat om incidentele subsidies die speciaal bestemd zijn voor nieuwe initiatieven. Deze moeten overigens wel aan diverse eisen voldoen. Onder andere de eis dat zij veel mensen naar Huizen trekken. "Het organiseren van deze evenementen kost veel geld. Naast organisatiekosten zijn er kosten voor de inkoop van entertainment, muziek, huur van tenten, geluidsinstallatie, aankleding, afzettingen, toezicht/begeleiding en beveiliging, EHBO, promotiemateriaal en -middelen enzovoorts. Beide organisaties dragen substantieel bij aan de financiering van de evenementen onder andere door inkomsten van sponsors, horeca en dergelijke. In dit licht bezien zijn de subsidies reëel en een passende investering, naar oordeel van het college."
Joke Rebel van het Hart van Huizen is in ieder geval blij met de subsidie. "Zonder dat bedrag hadden wij een dergelijk evenement niet kunnen organiseren." Bij de winkeliersvereniging in het Oude Drop leefde al langer de wens om het met kerst gezellig te maken. "Toen we hoorde dat er extra budget was vanuit de gemeente zijn we gaan nadenken over wat er mogelijk zou zijn. Dan denk je snel aan een ijsbaan, maar dat hebben veel gemeenten al. We kwamen al snel op het reuzenrad."
Wethouder Marlous Verbeek kijkt ernaar uit: "Ik hecht eraan om Huizen ook in de winter op de kaart te zetten met leuke activiteiten. Het is mooi dat Huizen bruist, juist in de periode rond de feestdagen." Zij zal daarom op 27 december om 11.00 uur het rad openen en het eerste uur is een ritje gratis. Daarna kost een ritje € 3,50 voor volwassenen en € 2,50 voor kids.

Nieuwjaarsduik
Het andere winterse evenement is de Unox Nieuwjaarsduik op het strand aan de Zomerkade. Hier kunnen 500 mensen gratis aan meedoen. Zij moeten zich wel aanmelden via nieuwjaarsduikhuizen.nl. Het evenement wordt georganiseerd door de Away Group, die ook verantwoordelijk is voor het beach-evenement in de zomer. Arnoud Wildschut: "Het geld van de gemeente zullen we voornamelijk aan communicatie besteden. Dat is belangrijk voor het slagen van het evenement." Er wordt nog wel gekeken naar een pluspakket. Dan mogen deelnemers starten in een speciaal vak en krijgen ze een goodiebag.